aA
Mūsų aplinkoje slepiasi patvarieji organiniai teršalai, keldami grėsmę žmogaus sveikatai tiesioginio kontakto metu, įkvepiant, o dažniausiai – valgant užterštą maistą.
© Shutterstock

Žmonėms mėginant vis dažniau išsiaiškinti maisto kilmę, naujas Pitsburgo universiteto tyrimas parodė, kad lygiai taip pat svarbu atkreipti dėmesį į maisto, kuriuo maitinasi mūsų maistas, kilmę, rašo sciencedaily.com.

Amerikos chemikų draugijos žurnale „Environmental Science & Technology“ paskelbtas Pitto Swansono inžinerijos mokyklos civilinės ir aplinkosaugos inžinerijos docentės Carlos Ng tyrimas

C. Ng stebėjo sintetinių antipirenų klasę, vadinamą polibromintais difenilo eteriais (PBDE). Tai populiari tokių produktų kaip elektronikos, plastiko ar tekstilės reikmenys sudedamoji dalis, padidinanti atsparumą ugniai.

„Jungtinės Valstijos ir didelė Europos dalis 2004-aisiais uždraudė kai kuriuos PBDE dėl galimos žalos aplinkai ir visuomenės sveikatai. PBDE gali trikdyti endokrininę sistemą ir sukelti neigiamą poveikį aplinkai. Ypač pažeidžiami gali būti vaikai“, – aiškina C. Ng.

Stokholmo konvencija, tarptautinė aplinkosaugos sutartis, kurios tikslas – organinių teršalų atpažinimas ir naikinimas, 2009-aisiais PBDE įtraukė į patvariųjų organinių teršalų sąrašą. Nepaisant jų naudojimo apribojimų, PBDE ir toliau patenka į aplinką dėl jų ilgaamžiškumo ir gausos įvairiose prekėse. Jų ypač gausu tokiose šalyse kaip Kinija, Tailandas ir Vietnamas, kur lieka daug elektronikos šiukšlių ir nėra griežtų perdirbimo nurodymų.

„Tarptautinė maisto prekybos sistema apima vis daugiau dalykų, taip pat ir gyvūnų pašarą. Žuvų pašaras ar kai kurios sudedamosios jo dalys gali atkeliauti iš įvairių šalių, taip pat ir iš tų, kuriose nėra pažangios maisto saugumo priežiūros sistemos“, – aiškina C. Ng.

Dauguma modelių, prognozuojančių teršalų poveikį žmogui, paprastai koncentruojasi į žmonių santykį su jų gyvenamąja aplinka. C. Ng modelis lygina daugybę veiksnių, kad rastų geriausią PBDE prognozuojantį veiksnį ūkiuose auginamose lašišose, įskaitant per žiaunas įkvepiamus teršalus. Aiškintasi, kaip žuvis skaido ir pašalina teršalus, ir, žinoma, analizuota teršalų koncentracija pašare.

„Išsiaiškinome, kad pašaras yra ne toks svarbus tose vietovėse, kurios ir taip pasižymi didele teršalų koncentracija aplinkoje. Tačiau ten, kur aplinka švari ir prižiūrima, užterštas pašaras gali turėti tūkstantį kartų daugiau įtakos aptinkant PBDE pėdsakus lašišose nei ūkio vieta“, – aiškina mokslininkė.

C. Ng teigimu, toks modelis gali būti keičiamas ir pritaikomas kitoms plačiai pardavinėjamoms žuvims tirti, pavyzdžiui, trilapijoms ar ešeriams. Jis taip pat gali būti naudojamas norint aptikti teršalus galvijų mėsoje ar tiriant itin užterštose vietose gaminamus pašarus – vadinamuosiuose „karštuosiuose taškuose“.

„Karštieji taškai“ yra vietos, pasižyminčios didele teršalų koncentracija. Kai teršalai patenka į aplinką, nemaža jų dalis pasiekia vandenyną. Nepaprastai svarbu atkreipti dėmesį į vandenyno produktų kilmę ir vietas, kuriose teršalų koncentracija yra ypač didelė“, – aiškina mokslininkė.

C. Ng modelis taip pat gali padėti kurti užterštumo kontrolės strategijas, pavyzdžiui, keisti žuvų taukus augalinėmis medžiagomis.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Siaubo filmo verta istorija: mokslininkai atrado išmatas ėdančius tinginius (34)

Ar žinote, koks gyvūnas yra pats baisiausias? Tinginys. Linksmą snukutį ir du pirštus turintis...

Kinijos ekspedicijos į Antarktidą metu nufilmuota vietos gyvūnija (7)

Sekmadienį Kinijos centrinė televizija ( CCTV ) parodė vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas...

Produktas, kurį rekomenduoja mokslininkai: padės išlaikyti sveikas smegenis ir nutolinti senatvinę demenciją (19)

Nors daug žmonių negali pakęsti minties apie raukšles ar blizgančią plikę, labiausiai bijome...

Net 85 kartus pigiau ir jokių sprogimų: mokslininkai sugalvojo, kaip saugiai ir pigiai pergabenti ličio baterijas (14)

Kai elektra varomo automobilio ličio jonų baterija pažeidžiama ar sugenda, ją reikia saugiai...

Ar atpažįstate šį įrankį: nors tai senas išradimas, kai kas tai naudoja ir šiandien (26)

Šis įrankis turi labai specifinę paskirtį – jis padeda sureguliuoti kitus įrankius. Kadaise...

Top naujienos

„Der Spiegel“: jie ryžtingi, žiaurūs ir turi Kremliaus leidimą žudyti (66)

Prieš ketverius metus buvo apnuodytas ir tik per plauką išgyveno bulgaras prekeivis ginklais. „...

Kariūnės kelią pasirinkusi lietuvė: per amžių amžius moterys yra laikomos silpnąja lytimi ir ačiū Dievui, kad taip yra (79)

Kovinės inžinerijos technikė Lingailė Juknevičiūtė savo tarnybos kelią pradėjo sukarintose...

Apsišarvuokite kantrybe: laukia niūrūs ir lietingi orai (4)

Sekmadienį vos spėjus pasitraukti vienam ciklonui, iš vakarų Baltijos regioną, o kartu ir...

Prireikė visų 12 raundų, bet Joshua atsiėmė čempiono diržus iš Ruizo (14)

Šeštadienį Saudo Arabijos sostinėje Rijade įvyko viso bokso pasaulio ilgai laukta dvikova tarp...

Mačiulis: mes gyvename labai nenormaliais laikais (187)

„Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis kalbėdamas konferencijoje teigė, kad...

Vilniuje pusiausvyros netekęs pėsčiasis atsidūrė gatvėje ir buvo mirtinai partrenktas (67)

Šeštadienio vakarą Vilniuje žuvo pėsčiasis . Nelaimė įvyko pačioje Laisvės pr. pradžioje....

Intymias nuotraukas Feisbuke viešinanti Verygos sekretorė: gyvenam laisvoje Lietuvoje (993)

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos sekretorė kaitina internautų kraują, praneša...

Mitais ir baimėmis apipintas vėžys: gydytojai atsakė į 10 pagrindinių klausimų (19)

Nors atrodo, kad apie vėžį žinome labai daug, gydytojams vis dar neretai tenka susidurti su...

Žolininkė atsakė į visiems rūpimą klausimą – ar galima arbatą užplikyti antrą kartą? (30)

Alfo Ivanausko šeštadienio laidos „Alfas live“ viešnia – buvusi floristė, o dabar žolelių...