Šį kartą mūsų planetai pavojaus jis nekelia, tačiau mokslininkai perspėja, kad asteroido trajektorija rodo, kad ateityje jis gali kelti rimtų problemų. Šis asteroidas yra gana didelis, apytiksliais mokslininkų skaičiavimais – maždaug nuo 7,5 iki 30 metrų ilgio, rašoma independent.co.uk.

2019 GC6 buvo pastebėtas balandžio 9 dieną ir tuoj pat buvo įrašytas į asteroidų, keliančių grėsmę Žemei per artimiausius 100 metų, sąrašą.

Kol kas sunku nustatyti, bet mokslininkai mano, kad jis vėl priartės prie mūsų planetos 2034, 2041 ir 2048 metais.

Tai, kad įvairūs kosmoso objektai praskrenda arti Žemės ar įsirėžia į mūsų atmosferą, nėra neįprastas reiškinys. Tai vyksta kasdien. Didžioji dauguma jų paprasčiausiai sudega prieš pasiekdami Žemės paviršių. Tačiau maždaug kas kelioliką metų didesni asteroidai rėžiasi į mūsų planetą.

2013 metais 20 metrų skersmens asteroidas perskrodė Žemės atmosferą virš Rusijos miesto Čeliabinsko ir sukėlė milžinišką sprogimą. Mokslininkų skaičiavimais šis sprogimas buvo 30 kartų galingesnis už Hirošimos atominės bombos sprogimą. Į medikus po asteroido sprogimo kreipėsi maždaug 1500 žmonių.
Čeliabinsko meteoras nukrito į ežerą

„Jei nenorime, kad mus ištiktų dinozaurų likimas, turime kruopščiai ištirti ir analizuoti kiekvieną tokį įvykį“, – sako Kalifornijos universiteto profesorius Qing-Zhu Yin.

Tačiau pastebėti kosmose skriejančius sąlyginai mažus asteroidus yra ne taip paprasta. Dažnai jie būna aptinkami tik likus keletui dienų iki jų priartėjimo ar susidūrimo su Žeme.

„Dažnai asteroidai būna labai maži ir toli nuo Žemės. Be to, kai kurie iš jų yra juodut juodutėliai, todėl pamatyti juos kosmoso tamsybėse yra labai sunku, – sako NASA asteroidus stebinčio padalinio tyrėja Amy Mainzer. – Jei pastebime asteroidą likus vos keletui dienų iki jo susidūrimo su Žeme, tai labai sumažina mūsų galimybes ko nors imtis. Mes dedame visas pastangas, kad pavojingi kosmoso objektai būtų pastebėti kuo anksčiau ir turėtume pakankamai laiko reaguoti juos“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)