Vaistų kūrimas yra labai lėtas ir brangus procesas. Mokslininkams reikia įsitikinti, kad kiekviena naudojama medžiaga yra ne tik efektyvi, bet ir saugi, o tada tuo reikia įtikinti ir institucijas. Tai galima gerokai pagreitinti, jei nauji vaistai naudoja medžiagas, aptinkamas jau anksčiau patvirtintuose vaistuose. Taip lengviau įrodyti, kad tos medžiagos yra saugios ir efektyvios.

Būtent dėl to Birmingemo mokslininkai tikisi, kad jų sukurtas purškalas, padedantis apsisaugoti nuo COVID-19, galėtų būti patvirtintas pakankamai greitai. Į jo sudėtį įeina du jau plačiai naudojami polimerai – karageninas ir gelanas. Karageninas, įprastai naudojamas maisto pramonėje kaip sutirštintojas ir stabilizatorius, atliks priešvirusinio preparato vaidmenį. Tuo tarpu gelanas naudojamas dėl savo lipnumo – jis padės užtikrinti, kad purškalas liks nosiaryklėje ir iškart nenuslys žemyn.

Šis purškalas veikia dviem būdais. Visų pirma, jis sugauna įkalina patogenus nosyje – jie nenukeliauja į kvėpavimo takus. Po to virusai galiausiai pasišalina įprastais būdais – yra išpučiami arba nuryjami. Antra, virusai yra padengiami tuo lipniu purškalo skysčiu. Jis neleidžia virusams patekti į ląsteles. Net jei jie po to yra iškosėjami, tiems virusams būtų sunkiau užkrėsti kitus žmones. Taigi, šis purškalas sumažintų ir užsikrėtimo, ir viruso skleidimo tikimybę.

Mokslininkai išbandė šį purškalą ląstelių kultūrose ir jis nuo virusus sėkmingai padengė apie 48 valandas. Žinoma, jo efektyvumas nosyje yra visiškai kita istorija ir jį dar reikės patikrinti. Tačiau mokslininkai ir nemano, kad šis purškalas garantuos nuolatinę apsaugą. Jis tiesiog sumažins užsikrėtimo tikimybę. Be to, kuo mažiau virusų patenka į mūsų organizmą, tuo didesnė tikimybė, jog liga bus lengva. Ir šis purškalas taip pat turėtų sumažinti viruso skleidimo tikimybę kitiems.

Mokslininkai mano, kad tokį purškalą būtų galima rekomenduoti vykstantiems į daug žmonių turinčias vietas – oro uostus, autobusus, klases. Jis nepakeis kaukių ir geros higienos praktikų, bet pridės dar vieną apsaugos sluoksnį. Na, jei jį patvirtins tolimesni tyrimai.