Genetinės epidemiologijos profesorius Timas Spector'as iš Kingso koledžo Londone savo pranešime teigė, kad COVID-19 infekcija žmonių populiacijoje cirkuliuos dar ilgai, nepaisant aukštų vakcinacijos rezultatų. Anot jo, dabartiniai koronaviruso suvaldymo rezultatai priklauso nuo to, kokių priemonių imamasi, tačiau esami rezultatai bent jau Jungtinėje Karalystėje yra visiškai nepakankami, praneša portalas independent.co.uk.

„Reikia jau suprasti, kad tokios bus ne tik šios Kalėdos. Tiesą sakant, reikia realistiškai galvoti apie artimiausių penkerių metų Kalėdas“, – teigė T. Spector'as, kuris yra ir COVID-19 pandemijos tyrimų „ZOE COVID“ studijos vadovas.

Anot jo, dabartinė situacija yra šiek tiek geresnė, negu buvo lygiai prieš metus. „Tą kartą galvojome, kad reikia tik išgyventi šią žiemą ir viskas bus gerai. Tačiau akivaizdu, kad taip nenutiko. Supratome, kad vien tik vakcinos nėra galutinis sprendimo būdas šiai problemai išspręsti. Mums reikia viso priemonių paketo“, – aiškino T. Spector'as.

Siekiant sumažinti COVID-19 daromą žalą visuomenei, T. Spectoras teigia, kad būtina vakcinaciją praplėsti iki trijų dozių. Tai svarbu daryti tam, kad liga padarytų kuo mažiau žalos organizmui – nes būtent taip veikia skiepai. Jie neapsaugo nuo užsikrėtimo, o lengvina ligos simptomus ir sumažina tikimybę mirti nuo šios ligos sukeltų komplikacijų.

T. Spectoras įspėja, kad bent penkerios Kalėdos bus aptemdytos koronaviruso.VidaPress/NIAID nuotr.

„Turime suprasti, kad net ir vykdant skiepų programą protrūkių išvengti nepavyks, nes ir paskiepyti žmonės platina virusą. Tačiau tai, kokių rezultatų norime – iš dalies priklauso ir nuo mūsų pasitenkinimo esama situacija, ir nuo kai kurių suvažymų atlaisvinimo. Praėjusiais metais aš maniau, kad suvaržymų jau buvo per daug. Tuo tarpu šiemet jų yra nepakankamai“, – teigė mokslininkas T. Spertoras.

Kaip rašo portlas iflscience.com, manoma, kad situacija Jungtinėje Karalystėje, apie kurią kalba T. Spector'as, gali pasikartoti ir kitose šalyse bei žemynuose. Šiemet didesnį nerimą kelia tai, jog išplito itin sparčiai plintanti delta koronaviruso atmaina.

Pasak profesoriaus Ali Mokdad, duomenų mokslininko iš Vašingtono universiteto, delta atmaina ir silpnėjantis visuomenės imunintetas – tai dvi pagrindinės priežastys, dėl ko su šia situacija grįžtame atgal.

„Šis virusas prie mūsų prilipęs bus dar labai ilgai“, – akcentavo A. Mokdad.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės