Nors rūkant elektroninę cigaretę į aplinką išskiriamas „debesis“ nėra dūmai, tačiau termino „garai“ vartojimas dažnai skatina žmones manyti, kad tai yra nekenksmingas išgarinto vandens debesis.

Visuomenės sveikatos ekspertai sako, kad tikslesnis terminas būtų aerozolis, nes žinoma, jog elektroninių cigarečių debesyse yra ir kenksmingų chemikalų, kurie gali išlikti ore ir nusėsti ant aplinkinių paviršių.

Nors toks termino pakeitimas gali nuskambėti per daug pedantiškai, naujausi moksliniai tyrimai rodo, kad jis turi realaus poveikio viešajai politikai ir tam, kaip žmonės vertina tabako gaminių poveikio keliamą riziką.

Mokslininkai išanalizavo trijų terminų, kurie vartojami apibūdinti elektroninių cigarečių išskiriamą „debesį“, vartojimą tarp 791 koledžo studento ir nustatė, kad terminas „garas“ yra siejamas su mažesnės pasyvaus rūkymo keliamos rizikos suvokimu.

Kita vertus, studentams, kuriems klausimai buvo užduodami vartojant terminus „chemikalai“ ar „aerozoliai“, dukart dažniau tokias išskiriamas dujas apibūdino kaip „kenksmingas“ arba „labai kenksmingas“.

Tokie žmonės taip pat daug dažniau pasisakė už bet kokio rūkymo draudimą mokymo įstaigų teritorijoje.

„Mokymo įstaigų aplinka be dūmų ir tabako visuomet yra sveiku protu paremta visuomenės sveikatos užtikrinimo priemonė, ypač šiuo metu, kai nustatytas tiesioginis ryšys tarp tabako vartojimo ir koronaviruso plitimo tarp jaunų žmonių, – sakė George Masono universiteto visuomenės sveikatos mokslininkas Matthew Rossheimas. – Koledžai ir universitetai turėtų skubiai įvesti nerūkymo savo teritorijoje tvarką ir taip padėti kovoti su koronavirusu plitimu.“

Universitetų, kurių teritorijoje nerūkoma, skaičius Jungtinėse Valstijose nuo 2012 metų daugiau nei patrigubėjo, tačiau vis tiek kas šeštas toks universitetas leidžia rūkyti elektronines cigaretes. O tai problema, nes mokslininkai sako, kad, nors tradicinių cigarečių dūmuose yra daugiau toksiškų medžiagų, naujausi duomenys rodo, kad šalia rūkančiųjų elektronines cigaretes esantys žmonės vis tiek gali būti veikiami nikotino, sunkiųjų metalų, itin mažų dalelių, nestabilių organinių junginių ir kitų toksiškų medžiagų.

Šiuo metu elektroninės cigaretės yra vyraujanti tabako naudojimo forma tarp jaunų žmonių, ir tokius pokyčius didžiąja dalimi lemia tai, kad tokios cigaretės iki šiol yra reklamuojamos kaip saugi alternatyva įprastinėms cigaretėms. Be to, kaip manoma, tokiam elektroninių cigarečių populiarumo augimui įtakos turi ir termino „garas“ vartojimas.

Naujausiems duomenimis rodant, kad rūkantiems elektronines cigaretes yra didesnė užsikrėtimo koronavirusu rizika, visuomenės sveikatos ekspertai sako, kad būtina imtis priemonių, kaip sumažinti elektroninių cigarečių keliamą riziką, ypač mokymo įstaigų teritorijose.

Pavyzdžiui, 2016 metais atliktas elektroninių cigarečių terminologijos suvokimo tyrimas atskleidė, kad rūkantieji elektronines cigaretes savęs nelaiko „rūkaliais“. „Taip, atrodo, kad rūkai, tačiau turi pataisyti žmones, jeigu esi viešoje vietoje, kad būtų aišku, jog tai yra tik garai“, – sakė vienas jaunuolis.

„Tabako kontrolės pastangos taip pat turėtų būti nukreiptos į siekį naujais teisės aktais reguliuoti elektroninių cigarečių reklamą, kad, be kita ko, jų komunikacija nebūtų skirti nesureikšminti ar klaidinti visuomenę dėl jų produktų kenksmingumo“, – nurodė tyrimo autoriai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)