Gaisrai, žemės paskirties keitimas, miškų kirtimas ir sausros galėjo nualinti daugiau nei trečdalį Amazonės atogrąžų miškų, t. y. dvigubai daugiau, nei buvo apskaičiuota anksčiau, – teigiama ketvirtadienį publikuotame mokslo žurnale „Science“. Tyrimas didina susirūpinimą dėl šios pasaulinės svarbos ekosistemos – artėjama prie taško, iš kurio nebus kelio atgal.

Žmogaus veikla itin smarkiai paveikė 2,5 mln. kv. km miško atsparumą. Ši teritorija 10 kartų didesnė nei Jungtinė Karalystė. Ši teritorija dabar yra sausesnė, labiau degi ir pažeidžiamesnė nei anksčiau, todėl tyrimo autoriai įspėja apie gaisrų „megažidinius“ ateityje, teigiama „The Guardian“.

Pažeidimai turi ne mažesnį poveikį nei vietinis miškų naikinimas, nes paveikia daug didesnę teritoriją. Tyrimo duomenimis, dėl pažeidimų išsiskiriantis anglies dioksido kiekis gali būti netgi didesnis nei dėl miškų kirtimo.

Tyrimo autoriai pažymi, kad nuo 5,5 iki 38 proc. bendros didžiausio pasaulyje atogrąžų miško teritorijos taip pat nebegali reguliuoti klimato, generuoti kritulių, kaupti anglies dioksido, miškuose sunykusios kitų rūšių buveinės, jis nebeteikia naudingų žaliavų vietos gyventojams.

Per pastarąjį pusšimtį metų Brazilijoje buvo visiškai iškirsta 17 proc. pirminio miško, nes Brazilija, siekdama patenkinti vis turtingesnės, nuolat augančios žmonijos poreikius, išplėtė savo žemės ūkio ir kasybos ribas.

Ketvirtadienį žurnale „Science“ paskelbtos išvados grindžiamos esamų tyrimų apžvalga, naujausiais palydovų duomenimis ir nauju sausros poveikio vertinimu, kurį atliko tarptautinė 35 mokslininkų ir tyrėjų grupė.

Autoriai ragina politikus mažinti pažeidimus skatinančius veiksnius ir teikti jai tokį pat prioritetą kaip ir geriau žinomai miškų kirtimo problemai. Šios dvi problemos labai skiriasi pagal matomumą. Miškų naikinimas – tai visiškas miško iškirtimas ir žemės pavertimas kitomis naudmenomis. Visa tai galima lengvai nustatyti palydovais. Kita vertus, degradacija – tai dalinis augmenijos nykimas dėl žmogaus veiklos, kuris dažnai būna paslėptas, nes vyksta po didesnių medžių laja.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)