„Nanocosmos“ pirmąkart suprojektuos ir pagamins aparatą, gebantį modeliuoti mirštančių žvaigždžių išorinių sluoksnių fizines ir chemines sąlygas ir tokiu būdu sukurti tarpžvaigždinių dulkių smiltelių“, - sakė astronomas José Cernicharo, aparatus projektavęs kartu su astrofizike Christine Joblin ir medžiagų mokslų profesoriumi José Ángelu Martínu.

Mokslininkai tikina, kad projektas yra sudėtingas, tačiau visiškai įmanomas: „Tam tikra prasme norime laboratorijoje pasigaminti žvaigždę. Savaime suprantama, tai labai sudėtingas objektas. Pačios žvaigždės nesukursime, tik jos atmosferą – tą vietą, kurioje formuojasi tarpžvaigždinės dulkės. O kaip mes tai padarysime? Sukurdami modeliavimo kameras, dvi Ispanijoje ir vieną Prancūzijoje. Jose tirsime skirtingus fizikinius ir cheminius procesus, kurių metu atsiranda šios tarpžvaigždinės dulkės“.

„Dulkių smiltys, susidarančios apie mirštančias žvaigždes (raudonąsias milžines, planetinius ūkus ir supernovas) yra išmetamos į tarpžvaigždinę erdvę, kur po milijonų metų jos sudaro naujus tarpžvaigždinius debesis ir tampa naujų planetų bei žvaigždžių lopšiais – kai kurių sudėtis panaši į Žemę su kietu paviršiumi. Mes žinome jų sudėtį, bet neišmanome struktūros ar fundamentalių procesų, kurių metu jos susikūrė“, - pridūrė astronomai.

Su projektu dirbs 40 astronomų bei inžinierių iš viso pasaulio, bus panaudoti ir ALMA teleskopo Čilėje. Įvairių kitų radijo teleskopų iš viso pasaulio duomenys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (126)