Mokslininkai, pasitelkę algoritmus, atliko duomenų apie daugiau nei 11 tūkst. porų, analizę ir išsiaiškino, kad asmeniniai santykių vertinimai (tai, kaip savo romantinį ryšį vertina patys žmonės, kaip dėl jo jaučiasi) yra žymiai svarbesni santykių kokybės vertinimui nei kintamieji, paremti konkretaus asmens būdo savybėmis.

Kitaip tariant, tai, kokius santykius kuriate su antrąja puse, gali būti žymiau svarbiau jūsų laimei nei jūsų asmeninės charakteristikos: tyrimo metu mokslininkai analizavo tokias savybes, kaip, pavyzdžiui, tai, kiek žmogus patenkintas savo gyvenimu, ar jaučia nerimą, kokia jo tėvų santuoka.

„Su santykiais susiję kintamieji buvo maždaug nuo dviejų iki trijų kartų tokie pat prognozuojami kaip ir asmeniniai skirtumai, o tai, manau, atitinka žmonių įsivaizdavimą“, – sako tyrimui vadovavusi Kanados Vakarų universiteto psichologė Samantha Joel.

„Stebina tai, jog, vos tik sukaupiame visus su santykių specifika susijusius duomenis, asmeniniai skirtumai atsiduria kažkur antrame plane“, – teigia ji.

Brandi pora lovoje

Romantiniais žmonių santykiais mokslas domisi jau dešimtmečius, yra daugybė teorinės medžiagos apie tai, kas lemia, jog poros būna laimingos arba ne. Nepaisant to, ekspertai sako, kad didžiausias iššūkis šiame vis dar besiformuojančiame tyrimo lauke yra susisteminti visus duomenis ir sujungti daugybę smulkesnių tyrimų į vieną.

Vienas iš analitinių sprendimų gali būti dirbtinis intelektas, galintis kone akimirksniu apdoroti didžiulį kiekį duomenų iš paskirų laboratorijų. Naujame tyrime S. Joel komanda pasinaudojo būtent tokia galimybe – buvo pasitelkta sistema „Random Forests“, galinti įvertinti didžiulio kintamųjų kiekio prognozuojamąją galią.

Ši technika, kurios metu buvo analizuojami duomenys apie 11 tūkst. 196 poras iš 43 skirtingų duomenų bazių, padėjo nustatyti, kurie kintamieji svarbiausi kalbant apie santykių kokybės prognozes.

„Rezultatai atskleidė, kad kintamieji, padedantys individui įvertinti, kaip kokybine prasme vertinami santykiai (konfliktai, švelnumas, t.t.), kiekvieno tyrimo pradžioje nulėmė iki 45 proc. santykių kokybės prognozių tikslumą“, – savo tyrimo išvadose teigia mokslininkai, pabrėždami, kad vėliau tokių prognozių tikslumas mažėja.

Kalbant apie šiuos konkrečius su santykiais susijusius kintamuosius, geriausiai prognozuojančius santykių kokybę, patys patikimiausi yra šie: partnerio įsipareigojimo suvokimas (pvz., „mano antroji pusė tiki mūsų santykių ateitimi“), vienas kito vertės suvokimas (pvz., „man labai pasisekė, kad šis žmogus su manim“), pasitenkinimas seksualiniu ryšiu (pvz., „ar mane tenkina intymus ryšys su partneriu“), partnerio pasitenkinimo santykiais suvokimas (pvz., „mano partneris mūsų santykiuose jaučiasi laimingas“) ir konfliktai (pvz., „kaip dažnai pykstuosi su partneriu“).

Pranašiški požymiai, siejami su asmeninėmis charakteristikomis – pastebėjimai, kuriuos apie save išsakė respondentai, pradedant asmeninėmis savybėmis ir baigiant amžiumi bei lytimi – geriausiu atveju santykių kokybę paaiškina vos 21 proc.

Asmenybės savybės, pasakančios daugiausiai apie santykių su antrąja puse kokybę, yra šios: „bendras pasitenkinimas gyvenimu“, „neigiamos reakcijos“ (stresas ar sudirginimas), „depresija“, „artimo ryšio vengimas“ (pvz., „nesiekiu pernelyg suartėti su romantiniais partneriais“) ir „nerimastingas prisirišimas“ (pvz., labai nerimauju dėl savo santykio su kitais“).

„Neigiamos reakcijos, depresija ar nesaugumo jausmas dėl santykių – neabejotinai rizikos veiksniai santykių kokybei“, – tyrimo išvadose teigia mokslininkai.

„Jeigu žmonėms vis tiek pavyksta sukurti santykius, grįstus vienas kito branginimu, seksualiniu pasitenkinimu ir retais valdomais konfliktais, jie savo partnerius vertina už įsipareigojimą jų santykiams ir įsitraukimą, tuomet tie asmeniniai veiksniai gali lemti labai nedaug“, – sako ekspertai.
Nors toks tyrimas, jo metodas ir ribojimai, kylantys iš galimybės skirtingai interpretuoti rezultatus, ir kelia įvairių klausimų, anot S. Joel, išvados atskleidžia gana paprastą tiesą.

„Iš tikrųjų, tiesa yra ta, kad mūsų pasirinktas asmuo iš esmės nėra toks svarbus, kokie yra su juo kuriami santykiai. Santykių dinamika, atsirandanti ryšyje su kitu žmogumi – jungiantys pomėgiai, laisvalaikis, tik tiems dviem žmonėms suprantami juokeliai, bendros patirtys – visa tai yra žymiai svarbiau nei du atskiri tuos santykius kuriantys individai“, – teigia psichologė.
Tyrimo rezultatai skelbiami specializuotame leidinyje PNAS.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)