Archeologai neseniai atliko kasinėjimus 1500 metų senumo tvirtovėje, kuri vadinama „Sandby borg“. Iki šiol jie ten aptiko penkias papuošalų slėptuves ir išžudytų žmonių palaikus.

„Ant kelių kaukolių, vieno vyro peties ir kito vyro klubo matyti traumos požymiai. Tai nuo smūgių, kai žudikai taikėsi į nugarą ar šoną“, – žurnalo „Antiquity“ balandžio mėnesio numeryje išspausdiname straipsnyje rašo mokslininkai.

„Šie įrodymai leidžia mums daryti išvadą, kad užpuolikų buvo daug, jie puolė iš karto kelis namus, ir kad aukos praktiškai negalėjo apsiginti“, – pažymėjo archeologai.

Viename name archeologai aptiko mažiausiai devynių žmonių palaikus. Manoma, kad jie buvo išžudyti akimirksniu. Aptikti silkės kaulai įrodo, kad šie žmonės užpuolikų buvo užklupti bevalgantys.

Nužudyti žmonės nebuvo palaidoti.

„Namuose, kur dėl gaisro stogas nesugriuvo, kūnai liko gulėti ir pūti, kol namai galiausiai sugriuvo, – konstatuoja mokslininkai. – Daugeliu atvejų, kai žmonių palaikai randami kovos laikuose ar brutalaus smurto vietose, kūnai paprastai būna palaidoti masinėse kapavietėse. Tačiau taip nėra „Sandby borg“ vietovėje, kur aukos buvo paliktos ten, kur buvo nužudytos.“

Tokie atradimai archeologams palieka nemažai klausimų: kas užpuolė gyventojus? Kodėl jie taip padarė? Kodėl gyventojai nebuvo palaidoti?

Nors archeologai neturi tvirtų atsakymų, jie kelia kelias versijas. Be to, kadangi kol kas iškasinėta tik 9 proc. teritorijos, dar gali būti rasta nemažai artefaktų, galbūt padėsiančių atsakyti į šiuos klausimus, sako vienas iš tyrimo autorių, Švedijoje veikiančio Kalmaro apygardos muziejaus archeologas Ludvigas Papmehlis-Dufay'us.

Sprendžiant iš turimų duomenų, gyventojai buvo gana turtingi, bent jau puošėsi įmantriais papuošalais, įskaitant paauksuotas sidabrines seges, žiedus, sidabrinius pakabučius. Segės „veikiausiai buvo iš aristokračių moterų papuošalų rinkinių“, teigia archeologai.

„Kasinėjimų metu rasti turtai akivaizdžiai rodo, kad forte gyveno valdančiojo elito atstovai. Papuošalų ir kitų vertingų daiktų slėptuvės veikiausiai liko nepaliestos, nes buvo gerai paslėptos, ir tie, kas apie jas žinojo, neišgyveno“, – sakė L. Papmehlis-Dufay'us.

Pačios Elando salos istorija gali suteikti kitą paaiškinimą. „Sandy borg“ buvo vienas iš mažiausiai penkiolikos tuo pat metu saloje buvusių fortų. Gali būti, kad šiuos fortus kontroliavo konkuravusios grupės žmonių. Tas faktas, kad aukos buvo paliktos nepalaidotos, „leidžia mums manyti, kad užpuolikai vis dar buvo netoliese po išpuolio, dėl ko žmonės veikiausiai negalėjo pasirūpinti mirusiais. Tai, savo ruožtu, leidžia manyti, kad išpuolį surengė kita elitinė grupė iš salos, veikiausiai susijusi su kitu fortu“, – L. Papmehlis-Dufay'us sakė „Live Science“.

Artefaktų analizė rodo, kad žudynės veikiausiai buvo įvykdytos penktojo mūsų eros amžiaus pabaigoje žlugus Romos imperijai, o tai įvyko 476 mūsų eros metais.

„Sandy borg“ antpuolis galėjo būti pasekmė vėliau saloje sekusių kovų, kai buvo perbraižomas politinis žemyninės Europos žemėlapis, ir tarpusavyje rungėsi jėgos struktūros“, – mano archeologai.

Jų teigimu, galėjo būti su šiuo fortu susijusių tabu, todėl nužudyti žmonės ir liko nepalaidoti, siekiant pasirūpinti, kad kiti žmonės bijotų čia įžengti. Net šiandien vietiniai bijo čia rodytis. „Nuo tada, kai čia pradėjome kasinėjimus, mums vietos gyventojai pasakojo įvairių versijų, kad čia negalima eiti, nes čia yra „pavojinga vieta“, – sakė L. Papmehlis-Dufay'us.

Šiuo metu mokslininkai aprašo kasinėjimo darbų rezultatus ir jų analizę. Jie taip pat prašo papildomo finansavimo tęsti kasinėjimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)