aA
Žmonės jau seniai mėgsta sūrį ir alų, tačiau trečiadienį paskelbto mokslinio tyrimo išvados rodo, kad vienos Austrijos druskų kasyklos darbininkai alumi ir mėlynuoju sūriu mėgavosi dar prieš 2,7 tūkst. metų.
Mėlynasis pelėsinis sūris
Mėlynasis pelėsinis sūris
© Shutterstock

Šį atradimą mokslininkai padarė tirdami žmonių ekskrementus, rastus Austrijos Alpėse esančioje Halštato kasykloje. Tyrimo išvados trečiadienį paskelbtos moksliniame žurnale „Current Biology“.

Pagrindinis pranešimo autorius Italijoje esančios Bolcano Europos akademijos (EURAC) mikrobiologas Frankas Maixneris sakė, kad nustebo sužinojęs, jog prieš daugiau nei du tūkstančius metų kalnakasiai buvo tokie pažangūs, jog „sąmoningai naudojo fermentaciją“.

„Mano nuomone, tai yra labai išmanu, – sakė jis naujienų agentūrai AFP. – Nesitikėjau, kad anais laikais buvo tokių dalykų.“

Šis radinys taip pat yra naujausias turimas įrodymas, kad tuo metu Europoje buvo brandinamas sūris, skelbia mokslininkai.

Nors alkoholio vartojimas yra gerai dokumentuotas senuose raštuose ir jį patvirtina archeologiniai radiniai, druskos kasėjų išmatose rasta pirmųjų molekulinių įrodymų, kad tuo metu žemyne jau buvo geriamas alus.

„Darosi vis aiškiau, kad sudėtinga buvo ne tik priešistorinė maisto gamyba, bet ir tai, kad svarbų vaidmenį mūsų ankstyvojoje maisto (gamybos) istorijoje turėjo perdirbti maisto produktai ir fermentavimo technika“, – sakė Natūraliosios istorijos muziejaus Vienoje atstovas Kerstinas Kowarikas.

Pasak F. Maixnerio, į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtrauktame Halštato mieste druska buvo kasama daugiau nei 3 tūkst. metų.

Ši bendruomenė „yra labai ypatingoje vietoje – Alpėse, nežinia kur“,- sakė jis

Pasak mokslininko, ši kasykla maitino visą bendruomenę.

Kasyklos darbininkai joje praleisdavo ištisas dienas. Ten dirbo, valgė ir ten pat atlikdavo savo gamtinius reikalus, sakė F. Maixneris.

Dėl pastovios maždaug 8 Celsijaus laipsnių temperatūros ir didelės druskos koncentracijos kasykloje kalnakasių išmatos itin gerai išsilaikė.

Mokslininkai ištyrė keturis mėginius: vieną iš bronzos amžiaus, du – iš geležies amžiaus ir dar vieną iš XVIII amžiaus.

Viename maždaug 2,7 tūkst. metų senumo mėginyje buvo rasti du grybeliai – pelėjūnas Penicillium roqueforti, nudažantis sūrį mėlyna spalva ir suteikiantis specifinį skonį, taip pat alaus mielės Saccharomyces cerevisiae. Abiejų rūšių mikroorganizmai ir mūsų laikais naudojami maisto pramonėje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Po rekordinių metų meteorologijos organizacija skelbia apie klimato krizės padarinius: ims trūkti maisto ir vandens (15)

2020 metai, anot JT ataskaitos, buvo karščiausi metai Azijoje nuo orų stebėjimų pradžios....

JK žvalgybos tarnybos sudarė debesijos sutartį su „Amazon“ (4)

Jungtinės Karalystės žvalgybos agentūros patikėjo slaptus duomenis JAV bendrovės „ Amazon...

Žemaitijos širdyje aptiktos paslaptingos senovinės kapinės: archeologų rankose – vertingi radiniai (12)

Pradėjus rekonstruoti Žemaičių muziejaus „Alka“ padalinį Varniuose – Žemaičių...

Po niūros JT ataskaitos – rūsti mokslininko prognozė: artėja nelaimė, bet galėsime tik staugti iš nevilties (283)

Šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) koncentracija praeitais metais pasiekė naują...

Naktį danguje virš Europos – galingas mėlynos spalvos sprogimas: reiškinį atmosferoje iš kosmoso užfiksavo TKS astronautai (58)

Prancūzų astronautas Thomas Pesquet iš Tarptautinės kosminės stoties ( TKS ) nufotografavo itin...

Top naujienos

D+Kalbino Vytautas Bruveris, parengė Laura Tarandaitė

Seimo narys Nausėdos kritiką siūlo įvertinti prokuratūrai: gal tai yra veikimas prieš valstybę (20)

Įtampa tarp prezidentūros ir Vyriausybės auga: Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių...

Keli pagrindiniai simptomai, kurie padės atskirti COVID-19 ir gripą, jei esate pasiskiepiję

Spalio pabaiga ir lapkričio pabaiga – pats tinkamiausias laikas skiepytis nuo gripo , mat taip...

D+Roma Macijauskaitė

Neregys Andžejus be darbo nebuvo nė dienos: man sunku suprasti, kaip žmonės jo neranda – vienu metu dirbau net dviejose darbovietėse

Diplomuotas masažuotojas, socialinio darbo bakalauro specialistas, be kelių mėnesių magistras. Gal...

Pergalių sąskaita – vis dar neatidaryta: nepaisant įspūdingo spurto, „Žalgiris“ suklupo ir Tel Avive (478)

Antradienio vakarą Izraelio uostamiestyje Tel Avive vykusiose Eurolygos 6-ojo turo rungtynėse gerą...

Sunku patikėti: policija net netyrė turtingos vilnietės nužudymo, nes manė, jog tai – savižudybė (150)

Vilniaus policijos pareigūnai ilgą laiką net nebandė aiškintis turtingos vilnietės nužudymo ,...

Lukašenkos sprendimas pašiurpino gydytojus: tai beprotybė (474)

Baltarusijos valdžios pareigūnai praėjusį penktadienį pašiurpino gydytojus atsisakydami paklusti...

Zdovcas rankų nesudeda: anksčiau ar vėliau rasime būdų, kaip pasiekti pirmąją pergalę (22)

Kuo toliau, tuo labiau Kauno „Žalgirio“ direktoriaus Pauliaus Motiejūno viešai deklaruotas...

Atkeliaujantys oro srautai atneš ne tik lietų, bet ir šilumą

Artimiausiomis dienomis iš vakarų atkeliaujantys oro srautai atneš ne tik lietų, bet ir šilumą.

Keturios kvepalų pasirinkimo taisyklės: ekspertė įvardijo, kas padės pasirinkti tinkamiausią sau aromatą (13)

Kvepalai turi didelę galią: jie suteikia drąsos, atskleidžia charakterį, kuria nuotaiką ir...

D+Edmundas Jakilaitis

Apie ginklus: naujam savo eksperimentui Jakilaitis pasitelkė kartuves

Šįkart Edmundas Jakilaitis ir lietuviško pusiau automatinio karabino „Vytis“ kūrėjas...