Mitas: dinozaurai išnyko

Prieš 65 mln. iš tiesų metų išnyko daugybė dinozaurų (veikiausiai dėl didžiulio asteroido, nukritusio į Meksikos Jukatano pusiasalį). Tada išnyko dauguma dinozaurų rūšių, bet ne visos.

„Šių laikų paukščiai kilo iš dinozaurų, jie panašūs į tiranozaurą ar triceratopsą, – aiškina paleontologas, knygos „Dinozaurų iškilimas ir žlugimas“ autorius Steve‘as Brusatte‘as. – Panašus atvejis – šikšnosparniai. Šikšnosparniai yra keistas žinduolių tipas – jiems išsivystė sparnai ir jie išmoko skraidyti. Paukščiai – keistas dinozaurų tipas, kuriems nutiko taip pat.“

Amerikos gamtos istorijos muziejaus Richardo Gilderio instituto doktorantas Danielis Barta teigia, kad šiais laikais paukščių rūšių yra daugiau (mažiausiai 10 000) nei kitų sausumos stuburinių gyvūnų.

„Dinozaurai išliko gyvi ir sveiki per palikuonis paukščius“, – sako jis.
Dinozaurai Hamipterus tianshanensis

Mitas: dinozaurai buvo žvynuoti driežai

Nebūtinai. „Pastaruosius du dešimtmečius Kinijoje randama daugybė suakmenėjusių plunksnas turėjusių dinozaurų iškasenų“, – teigė S. Brusatte‘as.

Fosilijos rodo, kad tiranozauro pusbrolio yutyrannus kūną dengė pūkai (veikiausiai todėl jis atrodė ne toks baugus savo grobiui). Plunksnos padėdavo dinozaurams reguliuoti kūno temperatūrą, jos buvo ypač naudingos mažesniems dinozaurams, kaip antai, velociraptoriams. Net didžiausių planetos žolėdžių kūnai galėjo būti vietomis padengti pūkais, plunksnų kuokšteliais.
Dinozauras Halszkaraptor escuilliei

Mitas: dinozaurai buvo šaltakraujai

Pagal mikroskopinę dinozaurų kaulų struktūrą mokslininkai sprendžia, kad dinozaurai augo labai greitai. Įprastai sparčiai auga tik paukščiai ir žinduoliai su greita medžiagų apykaita ir gerai reguliuojama kūno temperatūra. Tai paaiškintų, kodėl dinozaurams atsirado plunksnos, kita vertus, neaišku, ar jų kūno temperatūra veikė taip, kaip mūsų.

„Yra daugybė būdų būti šiltakrauju, – aiškino D. Barta. – Tikriausiai dinozaurų medžiagų apykaita buvo ne visai tokia, kaip paukščių ar žinduolių.“

Mitas: dinozaurai buvo pilkšvai žalsvos spalvos

Iš tiesų dinozaurai buvo gana spalvingi. Paleontologai gali pasakyti, kokių spalvų buvo kai kurių rūšių dinozaurai, nes rado gerai išsilaikiusių suakmenėjusių plunksnų su melanosomomis. Suakmenėjusios plunksnos buvo išsaugojusios pigmentų, o iš įvairių formų ir raštų įmanoma spręsti, kokių spalvų jos buvo.

„Tai vienas nuostabiausių dalykų, kokį esu patyręs savo mokslinės veiklos metu“, – teigė S. Brusatte‘as. Pavyzdžiui, dabartinės Kinijos šiaurės rytų dalyje gyvenę maži dinozaurai sinosauropteryx greičiausiai turėjo rudas dryžuotas uodegas, o jų galvos buvo panašios į meškėnų.
Dinozauras

Mitas: visi dinozaurai buvo didžiuliai

Fosilijų ieškotojų dėmesį pirmiausia patraukė didžiausių dinozaurų skeletai. Dabar paleontologai žino, ko ieško, ir randa įvairiausių dydžių ir formų dinozaurų. Pavyzdžiui, ilgakaklis dreadnoughtus schrani dinozauras galėjo būti keleivinio lėktuvo dydžio. Tačiau būta ir karvelio dydžio dinozaurų.

Mitas: randama daugumos dinozaurų rūšių fosilijų

Mokslininkai identifikavo daugiau nei 700 išnykusių dinozaurų rūšių, bet greičiausiai tai – lašas jūroje, juk šiuolaikinių paukščių žinoma apie 10 000 rūšių. Randama daug fosilijų, vidutiniškai kas savaitę identifikuojama naujų dinozaurų rūšių. Iš dalies taip yra todėl, kad visame pasaulyje ruošiami paleontologai.

S. Brusatte‘o teigimu, fosilijų randama ne tik Kinijoje. „Jaunesni žmonės, vyrai ir moterys, (randa fosilijų) Kinijoje, Argentinoje ir Brazilijoje. Šios didžiulės šalys sparčiai vystosi, suteikia išsilavinimą savo specialistams naujuose universitetuose ir muziejuose.“
Dinozauro Halszkaraptor escuilliei fosilija

Mitas: žinduoliai atsirado, išnykus dinozaurams

Žinduoliai kilo iš reptilijų cinodontų, atrodžiusių lyg žvynuotos žiurkės ir gyvenusių daugiau nei prieš 200 mln. metų, iki dinozaurų.

Prieš maždaug 165 milijonus metų evoliucija dinozaurus atskyrė į sterblinius ir placentinius žinduolius. Tokie pokyčiai įvyko Juros periode, kai dinozaurai išgyveno savotišką aukso amžių.

Niekada neegzistavo žinduolis (kiek mums žinoma), didesnis nei kartu su dinozaurais gyvenęs barsukas. Vos tik neskraidantys dinozaurai išnyko, prasidėjo spartus žinduolių diversifikacijos procesas, jie paplito po visą pasaulį, atsirado žymiai didesnių rūšių.

Mitas: Dinozaurai labai greitai bėgiojo

„Tikrai būta dinozaurų, kurie bėgiojo kaip reikiant sparčiai, pavyzdžiui, plėšrieji. Kiti – itin lėti, o lėtumu ir vangumu pasižymėjo ilgakakliai dinozaurai“, – pažymi S. Brusatte‘as. Neseniai atliktas tyrimas atskleidė, jog tiranozauras greičiausiai tikrai nelakstė sparčiau bei bėgantis žmogus. Tokią išvadą parėmė faktas, jog šie dinozaurai turėjo didžiulius pėdų kaulus.

Mitas: Tiranozauras buvo bebaimis medžiotojas

Remiantis populiaria XX amžiaus paskutinio dešimtmečio teorija, tiranozauras iš tikrųjų nebuvo jau toks nuožmus: iš tikrųjų jis tebuvo didžiulis maitėda, bastęsis aplinkui ir ėdęs kitų plėšrūnų paliktas grobio liekanas. Šios teorijos autoriai labai smarkiai klydo: „Evoliucija tikrai nesukūrė autobuso dydžio gyvūno su dušo kabinės dydžio galva vien tam, kad jis tik vaikštinėtų aplinkui ir mistų maita“, – patikina S. Brusatte‘as.
Tyrannosaurus rex

Tiranozauras tikrai nebūtų atsisakęs nemokamo maisto, jei tik tai būtų buvęs šviežias grobis, bet jis tikrai buvo galingas ir nuožmus plėšrūnas, gebėjęs pasirūpinti savimi. Mokslininkai yra aptikę triceratopsų kaulų su tiranozaurų įkandimų žymėmis, kurios vėliau užgijo. Tai reiškia, kad šių dviejų rūšių dinozaurai neabejotinai turėjo bendrų reikalų (o triceratopsams kartais pavykdavę išnešti sveiką kailį).

Mitas: Dinozaurai – evoliucijos nesėkmė

„Tiesiog negaliu pakęsti to stereotipo, esą dinozaurai buvo evoliucijos nesėkmė. Esą kvailoki, lėti, neįdomūs padarai, kurie tiesiog sėdėjo ir laukė, kada išnyks. Iš tikrųjų dinozaurai buvo imperija, valdžiusi pasaulį daugiau nei 150 mln. metų“, – tvirtina S. Brusatte‘as.

Palyginkite: žmonės kol kas kaip rūšis egzistuoja vos apie 200 tūkst. metų, o pirmieji mūsų protėviai pasirodė prieš maždaug 7 mln. metų. Ir nepamirškite: jei prieisime prie lango ir tik atidžiai įsiklausysite, neabejotinai išgirsite šiandieninių skraidančių dinozaurų palikuonių giesmes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)