Veterinarijos chirurgu Pekine įsikūrusiame institute dirbęs vyras vykdė eksprerimentinius tyrimus su primatais, informavo Kinijos ligų ir prevencijos centras. Anot centro atstovų, incidentas įvyko šių metų kovą, kuomet veterinaras skrodė dvi nugaišusias beždžiones. Po mėnesio veterinaras pajuto karščiavimą, pykinimą, vėmimą ir neurologinius sutrikimus.

Po kelis mėnesius trukusio sudėtingo gydymo ligoninėje gegužės 27 dieną vyras mirė.

Medikai diagnozavo vyrui „Monkey B“ virusą, dar žinomą kaip tiesiog „B“ virusą. Dažniausiai šiuo virusu užsikrečia makakos, gerokai rečiau – žmonės. Remiantis JAV ligų ir kontrolės centro duomenimis, kol kas tik 50 žmonių susirgimų visame yra užfiksuota nuo šio viruso atradimo 1932 metais.

Tačiau šis atvejis ypatingas, man tai – zoonozė, t. y. kai virusas „peršoko“ iš beždžionės organizmo į žmogaus organizmą. Ir jei taip nutinka, tikimybė išgyventi tampa labai maža – iš 50 susirgusiųjų mirė 21.

Vyras Kinijoje užsikrėtė Monkey B virusu ir nuo jo mirė.

Dauguma užsikrėtusiųjų – mokslininkai ir veterinarai, dirbę su beždžionėmis. Laimė, anot mokslininkų, žmonės šiuo virusu nuo kitų žmonių užsikrečia ne taip lengvai, kaip nuo beždžionių.

Žinomas tik vienas toks atvejis, kuomet žmogus „B“ virusu užsikrėtė nuo kito žmogaus. Tačiau kaip ir dauguma virusų, šis taip pat gali mutuoti.

Naujasis koronavirusas, sukėlęs COVID-19 pandemiją, taip pat yra priskiriamas prie zoonozių – manoma, kad žmonės juo užsikrėtė nuo gyvūnų.

„Tačiau „B“ virusas, patekęs į žmogaus organizmą, jame ir baigia savo kelionę“, teigė Dr. Nikolaus Osterrieder ir Honkongo Jockey Club Veterinarijos medicinos ir gyvybės mokslų koledžo. „Šis virusas nešokinėja nuo žmogaus ant kito žmogaus“, – pridūrė mokslininkas.

Vyras Kinijoje užsikrėtė Monkey B virusu ir nuo jo mirė.

Vis tik Kinijos sveikatos apsaugos atstovai teigė, kad šis virusas kelia didžiulį „zoonozių“ pavojų tiems, kurie dirba su beždžionėmis, todėl būtina „stiprinti tyrimamas skirtų makakų ir laboratorijose dirbančių mokslininkų priežiūrą“.

„Monkey B“ virusas yra skirtingas nuo beždžionių raupų (monkeypox). „Monkey B“ virusas priklauso virusų grupei, vadinamai herpesviruses – tai yra ta pati virusų šeima, kuriai priklauso ir žmogaus herpeso virusas. Tuo tarpu beždžionių raupų virusas priklauso orthopoxviruses ir yra panašus į raupus, kuriais užsikrečia žmonės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)