Atlikdami tyrimus, kuriuose tiesiogiai matuojamas 2115 gydytojų rezidentų, kurie dirba pirmuosius metus, miego laikas ir nuotaika, mokslininkai nustatė, kad tie, kurių miego įpročiai yra įvairūs, dažniau praneša apie prastesnę nuotaiką ir apklausose nurodo aukštesnius depresijos simptomus, rašo sciencealert.com.

Kintantis miego laikas iš tikrųjų padidino depresijos riziką, kaip ir miego trūkumas – tai rodo, kad sinchronizavimas su mūsų paros ritmais yra toks pat svarbus mūsų psichinei sveikatai, kaip ir pakankamas išsimiegojimas.

„Šios išvados pabrėžia miego nuoseklumą kaip nepakankamai įvertintą veiksnį, taikomą depresijai ir sveikatingumui“, – sako neuromokslininkas Srijanas Senas iš Mičigano universiteto.

Tyrime dalyvaujantys gydytojai rezidentai, kurie vidutiniškai yra 27 metų amžiaus ir išgyvena sunkius pirmuosius mokymo metus, nėra tipiški visos visuomenės atstovai, tačiau grupė mokslininkams suteikė galimybę ištirti daug žmonių, kurie yra panašioje situacijoje ne vieną mėnesį.

Kaip ir tikėtasi, pakankamas išsimiegojimas, kėlimasis vėliau ir ėjimas miegoti anksčiau, taip pat miego režimo laikymasis pagerino dalyvių nuotaikas. Prieš tai daryti tyrimai taip neakcentavo ėjimo miegoti ir kėlimosi nuo pačiu metu ir kaip tai veikia mus.

Duomenys buvo surinkti naudojant miegą sekančius nešiojamus įrenginius, išmaniųjų telefonų programas ir savanorių apklausas. Kalbant apie nešiojamus įrenginius, nors jie gali būti ne tokie tikslūs, kaip prietaisai laboratorijoje, jie leidžia mokslininkams ilgą laiką stebėti daugelio žmonių įpročius vienu metu, netrukdydant jų kasdieniniai veiklai ir miegui.

„Pažangi nešiojama technologija leidžia mums daug didesniu mastu ir tiksliau nei anksčiau tirti psichinės sveikatos elgesio ir fiziologinius veiksnius, įskaitant miegą. Tai mums atveria naują sriitį“, – sako neuromokslininkas Yu Fangas iš Mičigano universiteto.

Nors visi galime sutikti, kad geresni miego įpročiai yra naudingi mūsų sveikatai, tyrėjai nori pamatyti daugiau tyrimų, kaip skirtingi miego higienos aspektai – miegas, pabudimo laikas, miego įpročiai, bendras miegas – daro įtaką individualiai savijautai.

Naujasis tyrimas patvirtina ankstesnius tyrimus, kurie rodo, kad mūsų paros ritmo ignoravimas gali pakenkti nuotaikai ir laikui bėgant padidinti depresijos riziką. Jei norite turėti geresnę nuotaiką – eikite miegoti ir kelkitės tuo pačiu metu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)