Clay matematikos institutas ketvirtadienį pranešė, kad Perelmanas informavo Kembridžo-Masačusetso tyrimų centrą, kad jis nepriims vieno milijono vertės apdovanojimo.

Kaip praneša AFP, birželio 8–9 dienomis, institutas buvo surengęs konferenciją pažymėti bei atšvęsti G. Perelmano Poincare teoremos sprendimą. Šios teoremos, susijusios su multidimensinėmis erdvėmis, niekam nepavyko išspręsti nuo to laiko, kai ji buvo atrasta prancūzų matematiko Henrio Poincare 1904 metais.

Rusų matematikui 1 milijono vertės premija buvo paskirta po to, kai grupė ekspertų patikrino G. Perelmano įrodymus ir patvirtino, kad jie yra teisingi.

Tyrimų centro atstovai teigė, kad nuspręs, kaip šie matematiko neatsiimti pinigai bus panaudoti.

G. Perelmanas, kuris yra žinomas kaip Griša Perelmanas, jau anksčiau nepriimdavo jokių apdovanojimų už savo veiklą bei nedalyvaudavo ceremonijose, kuriose tos premijos buvo skiriamos.

Savo matematinius sprendimus jis paskelbė internete 2002 ir 2003 metais. Iki 2006 metų jam norėta įteikti Nobelio premijos atitikmenį matematikos srityje – Fieldso medalį, tačiau 44 metų mokslininkas tapo pirmuoju asmeniu, atsisakiusiu šio garbingo apdovanojimo. Šis apdovanojimas yra skiriamas kas ketverius metus nuo 1936.

Poincare teorija yra laikoma vienu svarbiausių topologijos, geometrinės matematikos srities, tiriančios erdves, klausimu.