„Endurance“ (angl. ištvermė) pavadinta mašinėlė bus varoma saulės energijos. Joje taip pat sumontuotas grąžtas, kuris bus naudojamas nustatant, ar Marso paviršiuje nėra kokių nors gyvų organizmų, pvz. bakterijų. Projektą, kurio tikslas – pagerinti Marso tyrimams kuriamų technologijų mobilumą ir patikimumą, finansavo Europos kosmoso tyrimų agentūra („European Space Agency“, ESA).

Projekto vadovo, profesoriaus Alexo Ellery (Alekso Elery) teigimu, aparatas bus labai naudingas, kadangi pateiks visus reikalingus duomenis apie Marsą, kuriuos vėliau bus galima panaudoti rengiant žmonių ekspedicijas į Raudonąją planetą.

Sudėtingiausia užduotis tyrimų aparato kūrėjams buvo sukonstruoti važiuojančią priemonę, kuri neapsiversdama galėtų judėti akmenuotu planetos paviršiumi. Gravitacija Marse yra lygi maždaug vienai trečiajai Žemės gravitacijos, dėlto judėjimas planetoje yra gana sudėtingas.

Transporto priemonė su paviršiumi besiliečianti ratų pagalba nebūtų pakankamai stabili ir valdoma, todėl mokslininkai nusprendė panaudoti panašius į tanko vikšrus. Tačiau, jie tik primena naudojamus tankuose. „Jie gali atstatyti savo formą, bei yra atsparūs deformacijai. Tokie vikšrai užtikrina didžiausią stabilumą važiuojant nelygiu paviršiumi“, - sakė A. Ellery.

„Endurance“ prototipą šią vasarą turėtų pagaminti bendrovė „Qinetiq“ ir Vokietijos tyrimų agentūra DLR. Aparatas svers tik 30 kilogramų. Jei viskas vyks pagal numatytą planą, „Endurance“ į Marsą turėtų būti nuskraidintas 2009 metais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją