"Iš dešimties pastarąjį mėnesį į mano vadovaujamą kliniką atvežtų sunegalavusių "jorkų" ir haskių veislės šunų - šeši nugaišo. Šunis įsigijusiems žmonėms taip nutiko per kelias dienas nuo pirkimo", - teigė Lietuvos smulkių gyvūnų veterinarijos gydytojų asociacijos (LSGVGA) Vilniaus skyriaus pirmininkas Jakovas Šengautas. Šią informaciją patvirtino ir vienos sostinės veterinarijos klinikų vadovė Laura Udraitė. "Per paskutinį mėnesį iš penkiolikos į kliniką patekusių populiariųjų veislių šuniukų daugiau nei pusė nugaišo. Daugeliu atvejų tai buvo Jorkšyro terjerai, sergantys įvairiomis infekcinėmis ligomis", - teigė L.Udraitė.

Veterinarė L.Udraitė pasakojo, jog dauguma sergančių mažylių turėjo dokumentus, liudijančius apie padarytą skiepą, tačiau paskiepytas, tinkamai prižiūrėtas ir įvežtas šuo nesusirgtų maru ar kitomis infekcinėmis ligomis.

Jai pritarė ir veterinaras J.Šengautas: "Jorkšyro terjerų veislės šunys labai jautrūs. Nepaskiepyti ar ką tik paskiepyti šuniukai, nepraėjus būtino trijų savaičių karantino laikotarpiui, iškenčia varginančią kelionę bei kelissyk pakeitę aplinką patenka pas naujus šeimininkus, tai - didžiulis stresas."

"15min" veterinaras aiškino, jog atvežus šuniuką, jei jis tikrai nėra skiepytas, nuo vakcinacijos susilaikyti reikėtų maždaug tris savaites. "Šunį būtina stebėti, ar neišryškės kokios ligos požymiai, tik po to skiepyti", - teigė J.Šengautas.

Vilnietė Vilma, prieš tris mėnesius per tarpininką lietuvį įsigijusi iš Lenkijos atvežtą haskių veislės šunytį, nė neįtarė, kokie sunkumai laukia jos šeimos. "Labai norėjome haskių veislės šunyčio vien dėl jo mėlynų akių, tad pradėjome būsimojo augintinio paieškas", - pasakojo Vilma. Vienas šunis veisiantis vyriškis užsiminė, jog gali atvežti Lenkijos veislyne išvestus šuniukus. Netrukus šeima jau džiaugėsi naujuoju pirkiniu, kuris atsiėjo apie 800 litų. Tačiau paskiepijus išvakarėse atvežtą nusilpusį šunytį, iš pažiūros buvęs linksmas mažylis netrukus nustojo ėsti ir sunegalavo. "Kreipėmės į veterinarą, tačiau išgelbėti mažylio nepavyko. Niekam nelinkėčiau išgyventi to, ką išgyveno mūsų šeima, o ypač mūsų vaikas", - teigė Vilma. Vilnietės teigimu, šunytį pardavęs vyriškis pats nežinojo, jog Lenkijos veislyne pirkti "jorkai" ligoti. "Jam nepavyko susitarti su lenkais dėl žalos atlyginimo, nuostolius patyrėme abu", - teigė Vilma. Vėliau šeima iš to paties vyriškio įsigijo kitą haskių veislės šunį, atvežtą, kaip teigė moteris, iš "patikimesnio" veislyno.

Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vyriausiasis veterinarijos gydytojas Ramūnas Žalys teigė, jog pagal reglamentą, įvežant iki penkių šuniukų ne komerciniais tikslais gyvūnai turi būti paženklinti aiškiai įskaitoma tatuiruote arba mikroschema bei turėti Europos Sąjungos (ES) šunų pasus. Įvežant iki trijų mėnesių amžiaus gyvūnus skiepas nebūtinas. "Skiepas vežant šuniukus nekomerciniais tikslais rekomenduojamas, tačiau nėra būtinas", - teigė R.Žalys. Taip valstybinės veterinarijos tarnybos atstovo teigimu, direktyvoje nurodyta siekiant palengvinti laisvo tarp ES šalių judėjimo sąlygas, vežantiems gyvūnus su savimi kaip augintinius.

VETERINARAS PATARIA

Veterinarai pripažįsta, kad Lietuvoje esantys veislynai nesugeba patenkinti išaugusio populiariųjų šunų poreikio, tad iš Europos atkeliavusių mados vėjų besivaikantys lietuvaičiai perka šunis nesidomėdami, iš kur ir kaip jie atvežami.

"Prieš perkant šunį reikia gerai apsvarstyti, ar sugebėsite juo rūpintis, ar jis jums tiks. Būsimiems keturkojo šeimininkams būtina pasidomėti iš kur, kokiomis sąlygomis jis atvežtas, kiek ir kaip buvo maitinamas", - J.Šengautas.