„Skubame, nes norime per gegužės mėnesį ratifikuoti šią sutartį, anksčiau nei planuota, kad Lietuvos piliečiai taip pat galėtų sudalyvauti astronautų atrankoje“, – Vyriausybės posėdyje trečiadienį sakė Aušrinė Armonaitė.

Pasak jos, narystė agentūroje bus naudinga ir verslui, ir mokslui, kurie galės naudotis agentūros programomis. Ministrė pažymi, kad Lietuva galės rinktis, kokiose EKA programose dalyvauti.

Vyriausybė trečiadienį nutarė kreiptis į prezidentą, kad jis pateiktų dokumentą ratifikuoti Seimui.

Susitarimą dėl narystės EKA pasirašiusi A. Armonaitė teigė, kad tai šaliai kasmet atneš apie 8,4 mln. eurų grąžą.

Ministerijos teigimu, skaičiuojama, kad kosmoso programų dalyvių tiesiogiai investuotas 1 euras sukuria ne mažiau kaip 3,5 euro vertės. Be to, narystė sustiprins šalies mokslo ir verslo konkurencingumą.

Susitarimui įgyvendinti kasmet reikės skirti 3 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų. Pasak A. Armonaitės, per EKA programas atgal į Lietuvą grįš apie 80 proc. šių lėšų.

Lietuvos ir EKA sutartis iki rugsėjo 27 dienos turės būti ratifikuota Seime, iki tol Lietuva išlaikys bendradarbiaujančios su agentūra valstybės statusą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)