Nors iki šiol SARS-CoV-2 kilmę gaubia paslaptis, manoma, kad šis užkratas yra kilęs iš šikšnosparnių. Tačiau koronavirusus platina ir kiti smulkūs gyviai – žiurkės, pelės, pelėnai. Mokslininkai Švedijoje dabar aptiko naują koronaviruso rūšį – „ Grimsö Virus“. Net 3,4 proc. iš laboratorijoje tyrinėtų pelėnų buvo užkrėsti šiuo virusu.

„Laikotarpyje nuo 2015 ik 2017 mes aptikome, ką dabar vadiname „Grimsö Virus“, gana plačiai paplitusį tarp rudųjų pelėnų ir dažną Švedijoje“, – teigė naujojo koronaviruso tyrimo vadovas Åke Lundkvist, Zoonozių centro mokslininkas, profesorius iš Upsalos universiteto.

Mokslininkai iš Zoonozių tyrimų centro sudarė zoonozinių virusų žemėlapį, kad pagerintų suvokimą apie viruso ir jį nešiojančio ir platinančio šeimininko santykį. Priešingai nei SARS-CoV ir MERS koronavirusai, kildinami iš šikšnosparnių, sezoniniai koronvairusai kaip HCoV-OC43 ar HcoV-HKU1 paplito tarp žmonių iš žiurkių, pelių ir pelėnų.

Graužikai platina įvairias ligas.

Todėl dabar mokslininkai tikisi praplėsti žinias ir rasti būdų, kurie padėtų efektyviai sumažinti pavojingų virusų protrūkius ir išvengti infekcijos patekimo iš gyvūnų žmonėms.

Tyrimas atliktas naudojant DNR sekos metodu. Virusas priklauso betakoronavirusų šeimai, kuriai priklauso ir SARS-CoV, MERS, ir SARS-CoV-2.

Smulkūs graužikai platina daugybę zoonozinių mikroorganizmų, tokių kaip hantavirusai ar tuliaremija. Anot mokslininkų, pastaraisiais metais fiksuojamas didžiulis zoonozinių ligų šuolis – kai smulkūs gyvūnai perduoda užkratą žmonėms. Todėl mokslininkai, išsiaiškinę šių smulkių graužikų ekosistemą, tikisi rasti būdą užkirsti kelią ligų protrūkiams ateityje.

Rudasis pelėnas yra vienas labiausiai paplitusių pelėnų Europoje. Anksčiau buvo tyrinėti kiti koronavirusai, susiję su graužikais, cirkuliuojantys Jungtinėje Karalystėje, Lenkijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje.

Graužikai platina įvairias ligas.

Rudieji pelėnai (Myodes glareolus) yra smulkių graužikų (apie 10 cm ilgio) rūšis, gyvenantis miškingose teritorijose. Šie graužikai panašūs į žiurkėnus ar lemingus ir kartais pavadinami pievine ar laukų pele. Iš viso skaičiuojama apie 150 pelėnų rūšių.

„Mes dar nežinome, kokią realią grėsmę visuomenei kelia Grimsö Virus. Todėl, remiantis ankstesniais tyrimais ir turimais duomenimis dėl koronaviruso paplitimo tarp rudųjų pelėnų, verta tęsti stebėjimą ir tirti koronaviruso paplitimą tarp laukinių graužikų“, – teigė Å. Lundkvist.

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją