Ketvirtadienį Paryžiuje įvyko „L`ORÉAL Foundation“ ir UNESCO programos „Mokslo moterims“ ir Tarptautinės kylančių talentų programos (angl. International Rising Talents) laureačių apdovanojimai. Tarp 15 perspektyviausių pasaulio mokslininkių – ir Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro (VU GMC) tyrėja dr. Urtė Neniškytė.

Po keletą metų trukusių studijų Kembridžo universitete ir Italijoje neuromokslininkė grįžo dirbti į Lietuvą. Kartu su kolegomis ji tiria, kaip žmogaus smegenys vystosi ankstyvoje vaikystėje (nuo 6 mėnesių iki 6 metų) ir gilinasi į šio proceso anomalijas, kurios gali lemti protinius sutrikimus ir tokias ligas kaip autizmas. Mokslininkę domina, kodėl kartais smegenyse lieka pernelyg daug jungčių tarp dviejų neuronų – sinapsių, nors jos turėtų būti pašalintos arba „išgenėtos“ siekiant optimalaus smegenų efektyvumo.
„Man labai didelė garbė būti tokios neįtikėtinos išskirtinių moterų, aistringai ieškančių atsakymų į šiuolaikinio mokslo klausimus ir nuolat plečiančių žmonijos žinias, bendruomenės dalimi. Šis apdovanojimas patvirtina, kad einu teisingu keliu, ir tai stiprina pasitikėjimą savimi vykdant mokslinius tyrimus, taip pat rodo, kad mano veikla yra svarbi tiek pačiam mokslui, tiek visuomenei“, – apdovanojimu džiaugėsi dr. U. Neniškytė.
„L`ORÉAL Foundation“ ir UNESCO programos „Mokslo moterims“ ir Tarptautinės kylančių talentų programos laureačių apdovanojimai

Ją kartu su kitomis keturiolika perspektyviausių mokslininkių iš beveik 280 nacionalinių ir regioninių stipendijų laimėtojų atrinko programos „Mokslo moterims“ komisija. Laureatės atskirai renkamos iš kiekvieno šių regionų: Afrikos ir arabų šalių, Azijos ir Ramiojo vandenyno valstybių, Lotynų Amerikos, Šiaurės Amerikos ir Europos. Kiekviena laureatė gavo po 15 tūkst. eurų.

Programos „Mokslo moterims“ laureatėmis tapo ir po 100 tūkst. eurų prizą gavo profesorė Karen Hallberg iš Argentinos už pasiekimus kvantinės fizikos srityje, profesorė Maki Kawai iš Japonijos už molekulinius tyrimus ir inovatyvių medžiagų kūrimą, profesorė Najat Aoun Saliba iš Libano už oro taršos ir nikotino keliamos žalos tyrimus, profesorė Claire Voisin iš Prancūzijos už pasiekimus matematikos srityje ir profesorė Ingrid Daubechies iš JAV taip už pasiekimus matematikos srityje ir algoritmų kūrimą.
Laureatės: Karen Hallberg, Claire Voisin, Maki Kawai, Najat Aoun Saliba, Ingrid Daubechies su Brigitte Macron (viduryje)

Per pastaruosius 21 „L’Oréal-UNESCO“ programos „Mokslo moterims“ gyvavimo metus už išskirtinius pasiekimus ir atradimus apdovanotos 107 mokslininkės. Trims iš jų paskirta Nobelio premija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)