Dvi savaites Vilniuje truksiančios mokslo šventės metu Saulės sistemą tyrinėjantys profesoriai, Europos Kosmoso agentūros atstovai ir akademikai Lietuvos visuomenei pasakos apie naujausius Kosmoso tyrimo metodus, kvies drauge paeksperimentuoti chemijos laboratorijose.

Mokslo festivalis prasidėjo sostinės "Verslo centre 2000" rengiama interaktyvia paroda "Saulės sistemos tyrimai", kurią spalį turės progos aplankyti ir Klaipėdos krašto žmonės.

Festivalio dienomis vyresniųjų klasių moksleivius būsimi ir pripažinti mokslininkai kvies į Vilniaus universiteto (VU) planetariumą, Lietuvos mokslų akademiją, VU Chemijos fakultetą.

Festivalio idėjos autoriaus Rolando Maskoliūno teigimu, garbūs Lietuvos akademikai visuomenei stengsis kuo suprantamiau kalbėti apie astronomijos, aeronautikos, astrobiologijos naujienas. O kaip veikia robotai kiekvienam mielai paaiškins fizikos, informatikos studentai, festivalyje dirbantys savanoriškai.

Mokslo šventėje planuojamos moksleivių bei mokslininkų diskusijos apie kitokių gyvybės formų galimybes, gyvybę Marse bei Jupiterio palydove.

Pasak renginio organizatorių, apie Vilniuje rengiamą "Erdvėlaivį Žemą" teiraujasi daugybė Lietuvos mokyklų. Į susitikimus su mokslininkais miestų ir miestelių vaikai ir mokytojai važiuoja geltonaisiais autobusais.

Europos mokslo renginių asociacijos generalinio sekretoriaus Peterio Reberniko teigimu, pirmąjį mokslo festivalį prieš 19 metų Europoje surengė olandai. Dabar tokios mokslo populiarinimo šventės organizuojamos 23 šalyje.

"Linkiu, kad Vilniuje prasidėjęs mokslo festivalis kitais metais pasiektų ir kitus Lietuvos miestus - Kauną, Klaipėdą, Šiaulius," - sakė į Britų tarybos surengtą parodą "Saulės sistemos tyrinėjimai" atvykęs inžinierius iš Austrijos P. Rebernikas.

Europos mokslo renginių asociacijos generalinis sekretorius pabrėžė, jog laikas, kai mokslininkai sėdi užsidarę savo kambarėliuose, baigėsi. "Reikia išlįsti į visuomenę," - sakė svečias.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją