Delfi primena, kad Saulės užtemimai įvyksta tuomet, kai Mėnulis atsiduria tarp Žemės ir Saulės, taip užstodamas Žemę ir taip sukurdamas užtemimo efektą – visišką arba dalinį, priklausomai nuo to, kurioje Žemės vietoje yra užtemimo stebėtojas.

Saulės užtemimas

Kaip praneša NASA, pilno Saulės užtemimo metu, kai Mėnulis yra pakankamai toli nuo Žemės, Mėnulis atrodo mažesnis nei Saulė danguje, todėl pilnai neužstoja Saulės ir taip susiformuoja tarsi juodas diskas ir aplink jį esantis „ugnies žiedas“. Šis Saulės užtemimas dar vadinamas „mirties žvaigžde“, o dalinis užtemimas susiformuoja Mėnuliui skriejant danguje pro Saulę, taip suformuojant į „velnio ragus“ panašų vaizdą, ypač – Saulei kylant arba leidžiantis.

Saulės užtemimas

Birželio 10 dieną pilną Saulės užtemimą stebėti gali dalyje Kanados, Grenlandijos, Rusijos gyvenantys žmonės. Kitiems tenka pasitenkinti daliniu Saulės užtemimu.

Dalinis Saulės užtemimas susiformuoja tuomet, kai Saulė, Mėnulis ir Žemė neišsidėsto idealiai vienoje tiesėje. Tuomet galima stebėti, kaip ant užstojama dalis Saulės disko.

Dalinį Saulės užtemimą galės stabėti rytinės JAV ir Šiaurinės Aliaskos gyventojai, taip pat didžioji dalis Kanados ir Karibų teritorijos gyventojų, dalis Europos, Azijos, Šiaurinės Afrikos gyventojai.

Kitas pilnas Saulės užtemimas įvyks 2021 gruodžio 4 dieną. Jis bus matomas tik Pietų pusrutulio gyventojams. Lietuvoje jos stebėti galimybės nebus.

Specialistai įspėja, kad Saulės stebėjimas be apsaugos priemonių – pavojingas procesas akims. Saulės užtemimus stebėti galima tik naudojantis specialiomis priemonėmis. Bet kokie mėgėjiški bandymai žiūrėti į Saulę gali pažeisti akis ar net grėsti aklumas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)