Šiai laboratorijai suteikta tarptautinė ISO akreditacija vaistų ir vaistinių medžiagų tyrimams. Tai galima laikyti proveržiu Lietuvos farmacijoje, nes LSMU taip įvertinta antra mūsų šalyje ir pirmoji iš universitetinių laboratorijų. Farmacijos specialistų teigimu, ši akreditacija rodo, kad laboratorijoje ištirti vaistai, maisto papildai ir augaliniai preparatai vartotojus pasieks tik pačios aukščiausios kokybės, o vaistų gamintojams sudėtingų tyrimų nebereikės atlikti užsienyje.

„Akreditacija padės LSMU Farmacijos fakulteto mokslininkams išlikti pažangiausiais farmacijos srityje. Tai naudinga tiesioginiams laboratorijų paslaugų vartotojams, privačioms ir viešosioms farmacijos srityje veikiančioms įstaigoms, kurioms reikia tikslių tyrimų duomenų, taip pat - šalies visuomenei. Šis įvertinimas skatina aukštesnius vaistinių medžiagų kokybės standartus, padeda veiksmingiau reguliuoti vaistus bei užtikrina gretutinių produktų kokybę“, – teigia LSMU Farmacinių technologijų instituto vadovas prof. Valdas Jakštas.

Laboratorijų akreditacija labai vertinama farmacijos bei daugelyje kitų pramonės šakų, ji pripažįstama visų Europos Sąjungos nacionalinių valdžios institucijų. Mokslininkai tikisi, kad šis įvertinimas Lietuvoje didins mokslo ir verslo bendradarbiavimą.

Vaistus kuriančios šalies įmonės Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai ar kitų valstybių autoritetingoms institucijoms turi įrodyti, kad produktų sudėtyje nėra sveikatai kenksmingų priemaišų, ir gaminių sudėtis atitinka nurodytą bendruose techniniuose dokumentuose.

Laboratorija

Toks kokybės įvertinimas yra gan sudėtingas, savo produktų mėginius reikia vežti į užsienio šalių laboratorijas, dėl to pati procedūra trunka ilgai.

Nuo šiol kokybės vertinimo procedūra palengvės, nes produkciją bus galima tirti Lietuvoje. „Įvairių preparatų gamintojai turi įrodyti, kad dirba kokybiškai. Jei įmonė neturi tokios akredituotos laboratorijos, kokybės nustatymo tyrimą turi užsisakyti kitur. Dabar vaistų kūrėjams galėsime padėti mes“, – teigia laboratorijos kokybės vadybos atstovė dr. Gabrielė Balčiūnaitė-Murzienė.

Suteikta akreditacija Farmacijos fakulteto mokslininkus įpareigoja ne tik laikytis aukščiausių kokybės standartų, bet ir dalyvauti tarptautiniuose tyrimuose. Laboratorija jau yra sėkmingai sudalyvavusi ne viename palyginamajame tyrime, kuriuos organizavo Europos direktoratas vaistų kokybei ir sveikatos rūpybai prie Europos Tarybos, o tai patvirtina rezultatų kokybę, - pažymi LSMU atstovas Tautvydas Bulvičius.

Prof. V. Jakštas neabejoja, kad dabar padidės partnerių ir užsakovų pasitikėjimas aukštą tarptautinį įvertinimą pelniusia laboratorija, žinant, kad čia atliekami tyrimai atitinka aukščiausius kokybės reikalavimus. „Šiuo metu kartu su laboratorijos vadove prof. Lina Raudone siekiame pritraukti naujų nacionalinių ir tarptautinių partnerių farmacijos ir gretutinėse pramonės bei mokslo srityse“, – sakė LSMU prof. B. Jakštas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)