Pastaraisiais dešimtmečiais stipriai padaugėjo nutukusių žmonių, rašoma sciencealert.com. Vien Amerikoje apie 40 proc. suaugusių žmonių yra nutukę. Nutukimo plitimo tendenciją mokslininkams sunku suprasti, jis sunkiai gydomas.

Be gyvensenos pokyčių, – sveikos mitybos ir sporto, mankštos, – egzistuoja tik du potencialūs variantai – bariatrinė (svorio mažinimo) operacija ir liekninamieji medikamentai.

Operacija yra invazinė, turi įvairių galimų šalutinių poveikių, gresia komplikacijomis. Vaistai ne visada padeda, taip pat turi šalutinių poveikių.

Neseniai mokslininkai atliko eksperimentą, kuris gali nutiesti medikams naujų kelių, gydant pacientus su svorį mažinančiais vaistais.

Tyrime dalyvavo 2 000 nutukusių suaugusiųjų iš 16 šalių. Tiriamieji kas savaitę vartojo vaistą, vadinamą semaglutidu, kuriuo gydomas antrojo tipo cukrinis diabetas. Šiame tyrime dalyvavo ir antra grupė, kurios nariai vartojo placebą. Abiejų grupių nariai privalėjo tinkamai maitintis ir sportuoti, siekiant sumažinti svorį.

Tyrimo pabaigoje pastebėti tokie rezultatai: placebą vartojusių tiriamųjų svoris nestipriai sumažėjo, o vartoję preparatą semaglutidą patyrė ryškesnių pokyčių.

Po 17 mėnesių gydymo semaglutidu (kuris dėl keleriopo poveikio smegenims mažina apetitą) tyrimo dalyvių svoris vidutiniškai sumažėjo 14,9 proc., o 30 proc. vaistą vartojusių asmenų savo svorį sumažino daugiau nei 20 proc.

Remiantis šiais rezultatais, galima teigti, kad semaglutidas yra dvigubai veiksmingesnis už kitus svorio mažinimui skirtus vaistus, teigė tyrimo autoriai.

„Jokie kiti medikamentai poveikiu nė iš tolo neprilygo [semaglutidui]“, – teigė nutukimo tyrimų srityje dirbanti mokslininkė Rachel Batterham. – Pirmą kartą žmonės, vartodami vaistą, pasiekė rezultatų, kurie buvo įmanomi, tik pasitelkiant operaciją.“

Tiriamiesiems ne tik sumažėjo svoris, jie pastebėjo, kad sumažėjo kardiometabolinių ligų rizika, apskritai pagerėjo savijauta.

Viena vertus, tyrimų rezultatai džiugina, kita vertus, užfiksuota ir trūkumų. Daugelis abiejų grupių narių patyrė lengvo arba vidutinio stiprumo šalutinių poveikių – pykinimą, viduriavimą. Šalutiniai poveikiai buvo laikini, tačiau dėl jų beveik 60 tiriamųjų nutraukė medikamentą vartojimą (placebo grupėje iš tyrimo pasitraukė tik penki žmonės).

Kol kas neturimą duomenų apie tyrimo dalyvių sveikatos būklę, pasibaigus eksperimentiniam gydymui preparatu. Tik viena tyrime dalyvavusi moteris interviu „The New York Times“ sakė, kad pasibaigus tyrimus jos svoris vėl ėmė didėti.

Tyrime nedalyvavusio Londono karališkojo koledžo dėstyto Tomo Sanderso teigimu, „tokie medikamentai gali būti naudingi, kai reikia staigiai mažinti svorį ekstremalaus nutukimo atveju, o mažesnio laipsnio nutukimui gydyti kol kas nėra stebuklingų piliulių“. Jo teigimu, neįmanoma apsieiti be gyvensenos pokyčių – sveikesnės mitybos ir sporto.

Kalbant apie semaglutido privalumus ir šalutinį poveikį, preparatas išsiskiria ir tuo, kad yra brangus. Šis vaistas yra sintetinė žmogaus organizme esančio hormono versija, veikianti apetito centrus smegenyse ir žarnyne, skatinanti sotumo jausmą. Nebuvo tirta, kaip jis veikia didelėmis dozėmis ir vartojant pakankamai ilgai, kad būtų aišku, ar tai turi pastebimų ilgalaikių pasekmių.

JAV Maisto ir vaistų kontrolės administracija su kolegomis JK ir Europoje analizuoja tyrimo duomenis.

Tyrimas aprašytas leidinyje „The New England Journal of Medicine“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)