Rumble.com vartotojas „Tikras gyvenimas“ įkėlė vaizdo įrašą pavadinimu „GEICAS JAU TURI KITA VIRUSĄ. NUO PAVASARIO LAUKITE“. Vaizdo įraše vyras aiškina, kad bus nauja pandemija ir ją sukels kaukės.

„Gatesas pareiškė, kad reikia dar 3 tūkstančių infekcinių ligų specialistų, kad kovoti su sekančia pandemija ir kad ji jau yra pakeliui, mielieji. Nu aš jums įvardysiu, kas yra sekanti pandemija – tai yra pandemija, kilusi dėl kaukių. Kai bus viskas verčiama ant atseit naujos rūšies viruso, visi bus dar daugiau vakcinuojami, mirs nuo tų vakcinų ir bus kaltinamas tas naujos rūšies virusas ir taip toliau, ir taip toliau.

Jeigu dabar po šio savaitgalio, reiškia, mus nušautų žmonės po COVIDO pretekstu, medikai po COVIDO pretekstu priregistravo COVIDO mirtis. Įsivaizduokite, apie ką mes kalbam? Tai reiškia čia yra nu va tokiu lygiu eina korupcija, tai vat tokiu lygiu bus ir atsakas į šitą korupciją. Vat tokia forma, aš įtariu“, – vaizdo įraše savo sąmokslo teoriją aiškina vyras.

Tokie internauto teiginiai tėra melagiena.

Melagingas vaizdo įrašas

Melas


Pirmiausia, internauto teiginiai sufleruoja, kad pandemija yra netikra, suplanuota. Neva asmenį, kuris mirė nuo šautinės žaizdos, medikai fiksuos kaip mirusį nuo COVID-19.
Tai netiesa ir tokius panašius teiginius, kad pandemija suplanuota, Delfi ne kartą paneigė. Apie tai pasiskaityti galite ČIA.

Judame prie kitų teiginių. Taip, Billas Gatesas ir daugybė mokslininkų sako, kad COVID-19 pandemija tikrai bus ne vienintelė, su kuria teks žmonijai dar susidurti.

Tačiau tai nėra blogiukų milijardierių planas, o tiesiog moksliniai faktai.

Pandemijos nesukels apsauginės veido kaukės – Delfi ne kartą, remdamiesi mokslininkų duomenimis, paneigė teiginius, kad kaukės kenkia ar žaloja žmones.

„Tinkamai dėvimos kaukės ir juose esančios medžiagos netrikdys jūsų kvėpavimui. Kvėpavimo sutrikimai yra ženklas, kad jūsų kūnui nepakanka deguonies, tai yra hipoksija (deguonies badas)“, – teigiama BBC straipsnyje, kuriame paneigiama kaukių dėvėjimo žala. Straipsnis paremtas specialistų išvadomis.

„Plonas popieriaus ar medžiagos sluoksnis kaukės neprives iki hipoksijos. Chirurgai operuoja valandų valandas dėvėdami tokias kaukes. Jie neturi tokių problemų“, – pažymėjo profesorius Keithas Nealas, infekcinių ligų ekspertas.

PSO taip pat pažymėjo, kad ilgalaikis medicininių kaukių naudojimas, jei jos dėvimos teisingai, nesukelia deguonies trūkumo ar apsinuodijimo CO2“.

Apie tai galite pasiskaityti ČIA bei ČIA.

Taigi vyro teiginys, kad pandemija sukels apsauginės veido kaukės, yra melagingas.
Taip pat melagingai vyras aiškina, kad žmonės mirs nuo vakcinų. Lietuvoje naudojamos vakcinos yra saugios ir veiksmingos.

Jas įvertino ir Europos Komisija, ir Europos vaistų agentūra. Taip pat nėra nei vieno patvirtinto atvejo, kad asmuo mirė dėl to, jog pasiskiepijo vakcina nuo COVID-19.

Daugiau apie vakcinas bei jų saugumą galite pasiskaityti ČIA ir ČIA.

Tad kodėl pataruoju metu dalindamas interviu Billas Gatesas kalba apie dar vieną pandemiją?
Mokslininkai dar nuo 2005 metų bandė pasaulį įspėti apie galimą pandemiją, tik niekas jų nesiklausė. Dabar, pasauliui dar nespėjus sustabdyti pražūtingo COVID-19 plitimo, mokslininkai jau ėmė kelti klausimą, ar gali būti, kad ateity teks susidurti su dar vienu šios virusų šeimos nariu, ir, jeigu taip, kada šitai galėtų atsitikti. Specialistų įžvalgas, matyt, turėtume laikyti įspėjimais, rašoma portale sciencealert.com.

Pritaikius mašinų mokymosi technologijas, buvo pamėginta nustatyti, kurie žinduoliai galėtų tapti kelių koronaviruso padermių šeimininkais, suteikiančiais patogenams galimybę jungiantis ir maišantis tapti kitos kartos COVID sukėlėjais.

Gauti skaičiai sufleruoja apie beveik tuziną kartų gausesnę potencialių koronaviruso šeimininkų grupę nei rodo vien stebėjimais pagrįsti rezultatai. Ypač neramina prielaida, kad potencialių SARS-CoV-2 šeimininkų, galinčių sudaryti virusui sąlygas progresuoti į daug pavojingesnį darinį, gali būti 30 kartų daugiau nei manyta, o rūšių, leidusių jau anksčiau tarpti keletui koronaviruso pogenčių, skaičius – net 40 kartų didesnis. Jungtinės Karalystės Liverpuplio universiteto mokslininkų atlikto tyrimo rezultatai nerodo, kur ir kada prasidės būsima pandemija. Visgi nekyla abejonių, kad reikia nuodugniai ištyrinėti dabartinei koronavirusų ekosistemai būdingus modelius.

O kodėl manoma, kad naujų sukėlėjų atsiradimas yra neišvengiamas? Neseniai pasirodė keletas ankstyvųjų užuominų, kad klimato kaita ir koronaviruso priežastys taip pat gali būti susijusios.

Šikšnosparniai pasižymi unikalia savybe išgyventi siaučiant virusams, kurie tiesiog išnaikina kitų gyvūnų rūšių populiacijas, rašoma sciencealert.com. Nors ypač stipri imuninė sistema leidžia šikšnosparniams klestėti įvairiose pasaulio dalyse, mums, žmonėms, ši savybė gali būti pragaištinga, nes sparnuotieji padarai puikiai platina virusus.

Kodėl tai svarbu, kai kalbame apie COVID-19, klimato kaitą ir galbūt naują pandemiją? Neseniai atlikto tyrimo metu paaiškėjo, kad, pastarąjį amžių šiltėjant klimatui, dėl padidėjusio saulės spindulių ir anglies dioksido kiekio bei kritulių pokyčių pietinės Kinijos tropiniai brūzgynai virto savanomis ir miškingomis vietovėmis – idealiu arealu šikšnosparniams. Minėtuosius pokyčius įvertino ir ten gyventi persikraustė daugiau nei 40 naujų šikšnosparnių rūšių.

„Supratimas, kaip dėl šiltėjančio klimato pasikeitė pasaulinis šikšnosparnių pasiskirstymas, gali būti svarbus žingsnis rekonstruojant COVID-19 protrūkio kilmę“, – pareiškė Kembridžo universiteto zoologas Robertas Beyeris.

Norėdamas ištirti šį reiškinį, R. Beyeris su kolegomis naudojo duomenis apie pasaulio augmeniją, temperatūrą, kritulius, debesuotumą ir šikšnosparniams tinkamiausius augalus, kad sukurtų jų pasiskirstymo XX a. pradžioje žemėlapį. Paskui mokslininkai surinktą informaciją palygino su šiandieninio šių skraidančių žinduolių pasiskirstymo duomenimis.

„Klimato pokyčiams paveikus arealus, įvairios šikšnosparnių rūšys paliko ankstesnes gyvenamąsias vietas ir persikėlė į naujas, kartu atsinešdamos ir savo virusus, – paaiškino R. Beyeris. – Taigi, ne tik pasikeitė virusų paplitimo regionai, bet ir tikriausiai atsirado nauja sąveika tarp virusų ir gyvūnų, dėl kurios buvo perduoti arba išsivystė pavojingesni virusai.“

Trys iš keturių žmones kamuojančių naujų infekcinių ligų yra zoonotinės, t. y. perduotos gyvūnų. Beje, koronavirusai sudaro daugiau nei trečdalį visų sekvenuotų šikšnosparnių virusų. 2002-aisiais SŪRS pandemiją sukėlusio viruso statybiniai blokai buvo rasti ištyrus viename urve gyvenančius šikšnosparnius, o dabar jie yra pagrindiniai įtariamieji, kalbant apie SŪRS-CoV-2 prekursorių atsiradimą.

Į Kinijos Junano provinciją palyginti neseniai atmigravusios 40 šikšnosparnių rūšių serga daugiau nei 100 skirtingų koronavirusų. Genetiniai įrodymai leidžia daryti prielaidą, kad SŪRS-CoV-2 protėvis atsirado tame pačiame regione. Laimei, dauguma šikšnosparniams būdingų koronavirusų negali užkrėsti žmonių. Tačiau dabar kai kurių šikšnosparnių rūšių atstovai klaidingai kaltinami perdavę pasaulinę pandemiją sukėlusį virusą žmonėms. Derėtų priminti, kad šie gyvūnai vaidina labai svarbų vaidmenį Žemės ekosistemoje. Mažiausiai 500 augalų rūšių (pavyzdžiui, bananus, mangus ir agavas) apdulkina šikšnosparniai, be to, kitiems augalams šikšnosparnių išmatos atstoja trąšas, ką jau kalbėti apie tam tikrų vabzdžių (įskaitant įvairias ligas platinančius ir labai erzinančius uodus) populiacijos kontrolę.

Deja, dėl nepaliaujamo žmonijos brovimosi į likusius natūralius šikšnosparnių arealus, kertant miškus ir užsiimant kita klimato pokyčius skatinančia veikla, didėja mūsų kontaktas su šiais gyvūnais ir, savo ruožtu, tikimybė užsikrėsti jų virusais. Paveikus gyvūnų gyvenamąsias vietas, dėl streso susilpnėja ir jų imuninė sistema, o virusams atsiranda daugiau galimybių mutuoti ir peržengti skirtingas rūšis skiriantį barjerą.

„Kalbant apie laukinius gyvūnus, kuriems gresia išnykimas, dėl miškų kirtimų ir sunaikintų arealų sumažėjusios populiacijos žmonėms perdavė daugiau virusų“, – teigiama praėjusiais metais atliko tyrimo išvadose.

Visgi R. Beyeris ir jo komandos nariai primena, kad kol kas nežinome tikslios SŪRS-CoV-2 kilmės, todėl jų išvados nėra galutinės – reikia atlikti daugiau įvairios augmenijos tyrimų, naudojant skirtingus modelius. Taip pat būtina atsižvelgti į kitus kintamuosius, galbūt darančius įtaką šikšnosparnių pasiskirstymui, tokius kaip invazinės rūšys ir tarša.

Nors sąsaja nebūtinai reiškia priežastinį ryšį, vis daugiau tyrimų rezultatų leidžia daryti prielaidą, kad besikeičiantis klimatas yra naujas rūšis užkrečiančių patogenų varomoji jėga. Turime netgi istorinių pavyzdžių, kai visuotiniai klimato pokyčiai buvo siejami su didžiuliu poveikiu aplinkai, dėl kurio atsirado naujų infekcinių ligų.

Visą tai įvertinus, galima sakyti, kad jei kils nauja pandemija, ją tikrai sukels ne apsauginės veido kaukės ar vakcinos, kaip aiškina internautas, o tai bus virusas ar bakterija ir jų atsiradimui įtaką daro klimato kaita ir laukinių gyvūnų būveinių nykimas.

Šaltiniai:

  • https://www.delfi.lt/mokslas/mokslas/mano-aptike-veiksni-kuris-kaltas-del-covid-19-atsiradimo-ragina-nedelsiant-imtis-veiksmu.d?id=86459225
  • https://www.delfi.lt/mokslas/mokslas/nemaloni-tiesa-dar-vienos-koronavirusines-ligos-protrukis-labiau-tiketinas-negu-noretusi-manyti.d?id=86503065
  • https://www.bbc.com/news/53108405
  • https://sam.lrv.lt/lt/naujienos/covid-19-vakcinos-ka-turetume-apie-jas-zinoti
  • https://vaccination-info.eu/lt/covid-19/vakcinos-nuo-covid-19
  • https://www.delfi.lt/news/melo-detektorius/melas/itikejo-visuotiniu-samokslu-esa-pandemija-suplanuota-dar-2017-metais-o-baigsis-2025-m-kovo-31-diena.d?id=85854363
  • https://www.delfi.lt/news/melo-detektorius/melas/bando-irodyti-kad-kaukes-kenkia-atlikdamas-nelogiska-ir-klaidinanti-eksperimenta.d?id=85792883
  • https://www.delfi.lt/news/melo-detektorius/melas/kaukiu-devejimo-priesininkai-klaidina-valdzia-apmokestino-ora-ir-zaloja-sveikata.d?id=84944111
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (165)