Vertinant baltymų kokybę, buvo tiriama, kaip jie virškinami ir pasisavinami žmogaus organizme, ar juose yra žmogaus poreikius atitinkantys nepakeičiamų aminorūgščių kiekiai. Nuo to priklauso vartojamų maisto produktų biologinė vertė.

„Mūsų tyrimai parodė, kad „Snieginis krabas“ yra mažai kaloringas ir turintis daug baltymų. Iš įvairių gamybos partijų imti mėginiai buvo stabilios baltymų ir aminorūgščių sudėties bei savybių. Produktas savo sudėtyje turi visas nepakeičiamas aminorūgštis, surimio baltymai yra aukštos biologinės vertės – prognozuojamas jų įsisavinimas didesnis nei 70 proc.“, – teigė KTU Maisto instituto mokslininkė dr. Gitana Alenčikienė.

„Snieginio krabo“ tyrimai atlikti skirtingu metu imant mėginius iš penkių skirtingų šio produkto partijų. Tai leido išvengti dėl galimų skirtingų žaliavos savybių ar aplinkos sąlygų atsirandančių rodiklių svyravimų ir gauti patikimus rezultatus.

Pasak „Vičiūnų grupės“ produktų vystymo vadovės Loretos Stonkienės, surimis – tai išvalyta ir nukaulinta žuvis, sutrinta iki pastos konsistencijos, iš kurios pašalinti riebalai. Iš tokių baltųjų žuvų kaip jūros lydekos, menkės ar sardinės gaminamos surimio lazdelės yra termiškai apdorotos, todėl tinkamos valgyti iš karto.

„Moksliniai tyrimai ir bendradarbiavimas su mokslininkais itin svarbus tiek kuriant naujus produktus, tiek vertinant seniai rinkoje esančių gaminių savybes. Šįkart buvo tiriama vieno pagrindinių mūsų surimio produktų – „Snieginio krabo“ – maistinė vertė ir įtaka organizmui. Savo teiginius apie produktų naudą sveikatai norime pagrįsti moksliškai. Dėmesys mitybai visuomenėje nuolat auga, todėl norime būti įsitikinę savo produktų verte ir galimybėmis šią vertę perteikti mūsų vartotojams“, – sakė L. Stonkienė.

Anot jos, aukšto lygio moksliniai tyrimai ne tik leidžia objektyviai informuoti vartotojus apie konkrečias maistines produkto savybes, tam tikrais atvejais tyrimų rezultatai padeda gerinti ir patį produktą.

Kokybiškuose surimio produktuose yra 30–50 proc. žuvies. Gaminant surimį, iš žuvies pašalinami riebalai ir vanduo, todėl surimyje grynų žuvies baltymų yra netgi daugiau nei pačioje žuvyje. Norint paruošti 1 kg surimio prireikia net 3–4 kg žuvies. Kartu tai yra mažai kaloringas produktas.

Surimio produktuose išlieka ir tokios naudingosios medžiagos, esančios žuvyje, kaip magnis, vitaminas B12, fosforas ar selenas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (198)