Prieš pradedant įrenginėti Kryžių kalno apšvietimo sistemą, kuriai lėšų skirta iš Europos sąjungos fondų, elektros kabelių trasas tiria archeologų komanda. Pasak čia dirbančių ekspertų,

archeologiniai kasinėjimai jau įpusėjo-ištirta puspenkto šimto kvadratinių metrų teritorija. Tyrinėjimai leis papildyti istorinę medžiagą apie Domantų kalną,- sako archeologas Mindaugas Mačiulis

Jau pavyko aptikti ir įspūdingą skaičių radinių, daugiausia tai keramikos gaminių likučiai, tačiau yra ir kaulinio inventoriaus , ir metalinių daiktų.

Kai kurių dalykų archeologai tvirtina net nesitikėję rasti. Ypač nustebino naujausias radinys – kulto apeigoms galimai naudotas kaulinis kirvukas.

Archeologai sako, kad pastarasis ruožas jiems ypač sudėtingas. Kad galėtų dirbti lyjant lietui yra paruoštos šiltnamius primenančios kilnojamos palapinės, tačiau šioje vietoje daugiau rūpesčių kelia ne krituliai, o gruntiniai vandenys. Sluoksnis, kur galima tikėtis rasti kultūros pėdsakų itin giliai, bet vos jį pasiekus tranšėją užtvindo greta tekančio upelio vanduo. Specialių siurblių neturintys darbuotojai kol kas neranda būdų ištyrinėti šią atkarpą.

Ant šio piliakalnio, anot istorikų, senovėje stovėjo Kulpės pilis, kiek ir kokių jos liekanų bus rasta paaiškės artimiausiu laiku.

Archeologai tikisi darbus baigti lapkričio mėnesį.