Savo ruožtu Delfi laidos „Radikalus smalsumas“ vedėja Goda Raibytė sako, kad Marsą žmonija tyrinėja jau keletą dešimtmečių, tačiau daug klausimų dar neatsakyta.

„Manoma, kad planeta milijonus metų turėjo panašias sąlygas, kokios yra ir mūsų Žemėje. Labai įdomu sužinoti, ar ten užsimezgė gyvybė, o jei ne – kodėl? „Perseverance“ yra pirmoji tikra astrobiologijos misija į šią planetą, kartu pati technologiškai sudėtingiausia ir, kaip pasakė prie šio marsaeigio dirbusi lietuvė mokslininkė Simona Liukaityte-Suszczynska, dar ir ambicingiausia.

„Perseverance“ tyrinės tiek planetos praeitį – kas slepiasi uolienose, ar ten yra senovinės gyvybės liekanų, taip pat tirs atsmoferą, testuos instrumentus, kurie surinks daugiau informacijos, kurią panaudosime ruošiantis ateities žmonių kelionėms ten“, – sako G. Raibytė.

Tačiau tokiose misijose visad kažkas gali nutikti netikėto. Tačiau, jei viskas vyks pagal planą, NASA nusileidimo modulis, jau būdamas arčiau Marso paviršiaus, paskutinėmis minutėmis atliks stabdymo manevrą raketomis, kol galų gale pakibs raudonosios planetos atmosferoje.

Čia darbai nesibaigę: pakibęs jis lynais ant Marso paviršiaus nuleis marsaeigį „Perseverence“, kurio viduje yra marsasraigtasparnis. Įdomu tai, kad jei misija nepavyks, NASA neteks 2,7 mlrd. JAV dolerių vertės įrangos.

Visgi, jei viskas vyks pagal planą, „Perserverance“ pasieks Raudonąją planetą 2021 metų vasario 18 dieną, ir taps penktuoju tokią kelionę įveikusiu marsaeigiu nuo 1997 metų.

Informaciją apie misiją anglų k. transliuoja NASA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)