Kormoranų išgąsčiu netruko pasinaudoti ir jų kaimynai garniai. Jie ne tik vogė iš kormoranų lizdų žabus, bet ir rijo ką tik išsiperėjusius paukščiukus.

Pernai kormoranus bandyta vaikyti leidžiant į orą balionus, bet tai nedavė tokių akivaizdžių rezultatų kaip sproginėjančios petardos.

Paukščių gąsdinimu užsiėmė klubo „Gamtos namai“ nariai. Jų misija nebuvo tokia lengva, nes prieš sprogdinant petardas reikėjo pasirinkti tinkamiausią metą. Iš Aplinkos apsaugos rėmimo programos šiemet skirta 50 tūkst. litų riboti Juodkrantės, Elektrėnų, Drūkšių, Naravų ir Lukšto žuvėdžių paukščių kolonijas.

Juodkrantėje esanti kormoranų kolonija yra didžiausia ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje. Iš viso čia yra susukta apie trys tūkstančiai lizdų. Per metus kormoranas išperi keturis kiaušinius.

„Jokiu būdu nesiekiame sunaikinti šių įdomių paukščių, tiesiog norime apriboti jų kolonijos plitimą sengirės link“, - aiškino Aplinkos ministerijos Biologinės įvairovės skyriaus vedėjas Selemonas Paltanavičius. Šie paukščiai gyvena net iki 30 metų. Iš Lietuvos žiemoti skrenda į Šveicariją ir Italiją.