Kilmė

Šiuo metu soc. tinkluose sparčiai kuriasi įvairios grupės, kuriose žmonės diskutuoja apie COVID-19 vakcinas. Dažniau šiose grupėse rasite dezinformacijos, nei objektyvią informaciją, mat jas kuriantys asmenys – viešai pasisako prieš skiepus. Vienoje tokioje grupėje lietuvė paskleidė melagieną.

„Žmonės,padėkite!!!
Visiškai nebesusigaudau,Įtikinkite mane,kad man reikia vakcinuotis,
Manau,kad esu sveikas žmogus.Tikiu,kad turiu stiprią imuninę sistemą-nepamenu kada sirgau gripu ar pan peršalimo ir kt ligomis.

Dabar aš galiu "pasigauti"virusą X,susirgti.Silpniau ar stipriau.Net numirti-0,1% ar dar mažesnė tikimybė.Galiu platinti virusą n skaičiui žmonių.Blogai!

Susileidus tą stebuklingą preparatą aš ,pirmiausia,turėčiau susirgti ta liga,tuo pačiu ,turėčiau ir saviizoliuotis,kad neplatinčiau viruso X.Sirgčiau lengviau ar sunkiau.Gal net numirčiau-ne nuo ligos,bet nuo pačios vakcinos-toks mažas,bet % šalutinių vakcinos reiškinių yra.Vėliau- aš vis tiek galiu vėl "pasigauti"tą patį virusą,vėl sirgti ir platinti jį.Blogai! Tai kam man skiepas? Ką ir kur aš negerai suprantu? Ačiū“, – rašo moteris, kalba neredaguota.

Jos pateikta informacija – melaginga.

Melas

Moters pasidalintame įraše yra keli melagingi faktai.

Pirmiausia, yra apeliuojama, kad neva, jei turi stiprų imunitetą, tai skiepytis nereikia. Tai klaidingas bei ne kartą paneigtas faktas.

Melaginga informacija

Paprasta priežastis, kodėl geriau skiepytis nuo užkrečiamųjų ligų, o ne natūraliai prasirgti yra ši: „skirtumas tarp vakcinacijos ir natūraliai persirgtos ligos yra už imunitetą mokama „kaina“. Už vakcinaciją mokama „kaina“ yra kelių injekcijų sukeltas nepatogumas ir kartais skaudanti ranka. Už kiekvieną natūralią infekciją mokama „kaina“, dažniausiai, yra gerokai didesnė: pvz., natūralios poliomielito infekcijos sukeltas paralyžius, psichinio vystimosi sulėtėjimas po natūralios Hib infekcijos, kepenų funkcijos sutrikimai po natūralios hepatito B infekcijos, kurtumas po natūralios parotito infekcijos ar plaučių uždegimas po natūralios vėjaraupių infekcijos“, – nurodo Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras.

Persirgimas COVID-19 gali neturėti jums jokių pasekmių, bet taip pat gali palikti daugybę liekamųjų reiškinių (pažeisti plaučiai, neurologiniai sutrikimai ir t.t.) ar net tapti mirties priežastimi. Tad geriau nerizikuoti, o paskiepyti nuo COVID-19.

Kita melaginga moters paskleista informacija yra ši: „Susileidus tą stebuklingą preparatą aš ,pirmiausia,turėčiau susirgti ta liga,tuo pačiu ,turėčiau ir saviizoliuotis,kad neplatinčiau viruso X.Sirgčiau lengviau ar sunkiau.Gal net numirčiau-ne nuo ligos,bet nuo pačios vakcinos-toks mažas,bet % šalutinių vakcinos reiškinių yra.Vėliau- aš vis tiek galiu vėl "pasigauti"tą patį virusą,vėl sirgti ir platinti jį“, – kalba neredaguota.

Nėra tiesa, kad pasiskiepiję jūs, kaip teigia moteris, persirgsite liga ir turėsite saviizoliuotis. Vakcina sukelia imuninę reakciją ir skatina organizmą „prisiminti“ ligą, jos nesukeldama. Tad pasiskiepyję nuo COVID-19 jūs šia liga neturėsite persirgti, kaip teigia moteris.

Kiap teigiama Europos skiepijimo informacijos portale, vakcinos sudėtyje yra labai susilpnintos arba inaktyvintos (nukenksmintos) formos viruso ar bakterijos, kurie paprastai sukelia ligą, arba maža dalis viruso ar bakterijos – tai vadinama antigenu.

„Vakcina paskiepyto žmogaus imuninė sistema atpažįsta antigeną kaip svetimkūnį. Imuninės sistemos ląstelės yra išmokytos sunaikinti ligos sukėlėją ir gaminti su juo kovojančius antikūnus. Antikūnai yra tam tikri baltymai, padedantys sunaikinti infekcijos sukėlėją“, – paaiškinama Europos skiepijimo informacijos portale.

Moteris taip pat teigia, kad pasiskiepyjus neva gal net numirtų nuo vakcinos. Tai nėra tiesa – kol kas nėra jokios informacijos, kad šalutinis vakcinos poveikis galėtų būti mirtis. Visos trys vakcinos nuo COVID-19, kurios yra naudojamos Lietuvoje, yra patvirtintos kaip saugios.

Remiantis visa išvardyta informacija, galima teigti, kad moters įrašas – melagingas.

Šaltiniai:

  • https://vaccination-info.eu/lt/vaccine-facts/kaip-veikia-vakcinos
  • http://www.ulac.lt/lt/dazniausiai-uzduodami-klausimai-apie-skiepus
  • https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans_lt
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (265)