„Matyt, Klaipėdos gyventojai labai dažnai valgo saldų maistą. Prie jo skonio receptoriai įpranta ir ima saldumą jausti prasčiau. Beveik visi šio tyrimo metu užfiksuoti sutrikimai susiję su saldaus skonio suvokimu“, – tyrimą komentavo LSMU Fiziologijos studentė Birutė Vėbraitė.

Anot jos, saldumo pojūtis silpnėja ir su amžiumi. „Tarp Klaipėdoje vykusio tyrimo dalyvių vyriausias buvo 81-erių vyriškis, jis surinko 10 balų iš 15 galimų, reiškia, jo skonio jutimai – nusilpę“, – kalbėjo B. Vėbraitė.

Tyrimo dalyviai vertino, kaip jaučia penkis skirtingus skonius: sūrų, saldų, rūgštų, kartų ir„umami“, kurį tiksliausiai apibūdina būdvardis „skalsus“. Jutimo lygis nustatytas ragaujant po lašelį kiekvieno skirtingos koncentracijos tirpalo. Teisingai įvardytas skonis buvo žymimas rezultatų lentelėje, ja remiantis atskleista receptorių būklė, rašoma pranešime spaudai.

Didžiausias galimas surinkti balų skaičius – 15, daugiausia tyrimo dalyviai surinko 11-14 balų, tai labai geras įvertinimas, apie 7 proc. surinko 10 ir mažiau balų. Jiems tyrėjai patarė, kokių priemonių reikėtų imtis, kad skonio jutimai būtų jautresni.

„Vykdydami tokį tyrimą Kaune pastebėjome, kad ten maksimalų rezultatą surinko vos 4 proc. pasitikrinusiųjų. Klaipėdoje puikiai veikia 9 proc. tyrimo dalyvių skonio receptoriai. Kol nesibaigė visi tyrimai, nenorėčiau daryti išvadų iš šio palyginimo, kol kas tegaliu pasakyti, kad Klaipėdoje užfiksavome daugiau kraštutinumų, t.y. didesnis ir puikiai, ir prastai skonius jaučiančių žmonių skaičius“, – dėstė B. Vėbraitė.

Ji atskleidė ir keletą paprastų patarimų, kaip skonio jutimus ilgiau išlaikyti jautrius – valgykite tik tada, kai esate alkani; venkite labai karšto maisto; kramtykite kruopščiai ir lėtai, bent savaitei sumažinkite cukraus ir druskos suvartojimą.

Tyrimo organizatorių dar laukia trečias viešas tyrimas, vyksiantis Vilniuje. Po jo bus galima apibendrinti ir statistiškai palyginti visų trijų miestų gyventojų duomenis.

Skonio receptorių tyrimą inicijavo bendrovė „Suslavičius-Felix“, taip suteikdama galimybę pasitikrinti skonio receptorių būklę. Bendrovė siekia, kad žmonės kuo ilgiau išsaugotų gerą skonio suvokimą.

Klaipėdoje įvykęs skonio receptorių tyrimas – antrasis iš trijų, kuriuos inicijuoja bendrovė. Jame skonio jutimus pasitikrino 128 18-81 metų gyventojai. Galimybę pasitikrinti savo skonio receptorių būklę turės ir vilniečiai – balandžio 28 d. skonio receptorių tyrimas vyks Vilniaus prekybos centre „Panorama“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)