Netrukus šį pranešimą iš viešosios informacijos erdvės, kuri kontroliuojama valstybės, pašalino. Apie tai praneša leidiniai „The Time“, „Bloomberg“, „Livescience“ ir kt.

Astronomai iš Pekino „Normal“ universiteto teigia tiriantys atvejus, kuomet Žemę galėjo pasiekti technologinių signalų nuotrupos iš nežemiškų civilizacijų, praneša livescience.com, remdamasis birželio 14 dieną publikuotu pranešimu, kurį paviešino Kinijos mokslo ir technologijų ministerijos leidinys „Science and Technology Daily“. Deja, bet netrukus šis pranešimas iš interneto svetainės buvo pašalintas.

Anot mokslininkų, signalai buvo užfiksuoti miližinišku, 500 metrų skersmens, sferiniu radijo teleskopu (FAST), dar vadinamu „Sky Eye“. Ir tai yra didžiausias radijo teleskopas pasaulyje, sukonstruotas Kinijoje.

Kinijos mokslininkai teigia užfiksavę nežemiškos kilmės signalus. NASA/Scanpix/ESA asociatyvi nuotr.

Teleskopas buvo sukurtas radijo signalų iš tolimojo kosmoso paieškoms, kurie galėtų būti pasiųsti nežemiškos kilmės civilizacijų. Telekopas veikti pradėjo 2019-aisiais.

Tyrinėdami duomenis, kuriuos teleskopas užfiksavo 2020-aisiais, mokslininkai teigė, kad pastebėjo du įtartinus siaurajuosčius, potencialiai dirbtinius radijo signalus.

Tuomet, 2022-aisiais, nutaikę paieškos kryptį žinomų egzoplanetų link, mokslininkai aptiko dar vieną keistą siaurajuostį radijo signalą – tai buvo jau trečiasis toks signalas, užfiksuotas šio teleskopo.

Mokslininkai aiškina, kad siaurajuostės radijo bangos įprastai yra skleidžiamos žmonių sukurtų įrenginių, pavydžiui, lėktuvų ir palydovų komunikacijos. Būtent todėl tokie patys signalai, atklydę iš tolimojo kosmoso, tyrėjams pasidorė įtartini. Vis dėlto, kaip teigia patys astronomai, tai tik pirminės jų išvados, tad jos turėtų būti vertinamos atsargiai iki kol bus pilnai užbaigtas tyrimas.

„Tai keletas siaurajuosčių elektromagnetinių signalų, išsiskiriančių ir ankstesnių. Mokslininkų komanda dabar juos tiria išsamiau“, – leidiniui „Science and Technology Daily“ teigė Zhang Tongjie, vyriausiasis mokslininkas iš Kinijos nežemiškos kilmės civilizacijų tyrimų grupės Pekino „Normal“ universitete.

Kinijos mokslininkai teigia užfiksavę nežemiškos kilmės signalus. NASA/Scanpix/ESA asociatyvi nuotr.

„Tačiau yra didelė tikimybė, kad šie įtartini signalai yra tam tikros rūšies trikdžiai. Todėl reikia tęsti tyrimus ir išsiaiškinti, o tai gali užtrukti labai ilgai“, – pridūrė mokslininkas.

Ši publikacija netruko pasklisti populiariame Kinijos socialiniame tinkle „Weibo“, o žinią tuoj pat pastebėjo vietinės žiniasklaidos kanalai.

Tačiau kodėl šis pranešimas iš pirminio valstybinio šaltinio buvo ištrintas, taip ir liko neaišku.

Tokie radio signalai, pasiekę Žemę iš tolimojo kosmoso, fiksuojami ne pirmą kartą. Dar 1977-ųjų rugpjūtį Ohajo valstijos universiteto „Big Ear“ teleskopu užfiksuotas neįtikėtinai stiprus, minutės trukmės elektromagnetinis signalas. Remdamiesi užfiksuotu dažnių diapazonu, mokslininkai spėjo, kad jis gali būti atkeliavęs iš kaimyninių nežemiškų civilizacijų. Tačiau visi vėlesni tos pačios kosmoso vietovės tyrimai buvo bevaisiai. Manoma, kad signalas galėjo atkeliauti iš į Saulę panašios žvaigždės, esančios Šaulio žvaigždyne. Vis dėlto signalo kilmė taip ir nebuvo išsiaiškinta.

Tačiau Kinijos mokslininkai rankų nenuleidžia ir savo užfiksuotus radijo singnalus tikisi ištirti kuo išsamiau. 2019 metais FAST teleskopu buvo užfiksuotas Žemę pasiekęs radijo signalas iš Kentauro Proksimos žvaigždės planetų sistemos. Tai yra arčiausia esanti vieta, kurioje gali būti potencialiai gyvybei tinkanti planeta. Kentauro Proksima nuo mūsų nutolusi apie 4,2 šviesmečius.

Kinijos mokslininkai teigia užfiksavę nežemiškos kilmės signalus. NASA/Scanpix/ESA asociatyvi nuotr.

Radio signalas taip pat buvo siaurajuostis ir įprastai yra siejamas su žmonių sukurtais technologiniais įrenginiais, todėl mokslininkai darė prielaidą, kad užfiskuotas signalas galėjo būti pasiųstas nežemiškos civilizacijos atstovų.

Vėlesni tyrimiai ateivių ieškotojų entuziazmą apslopino – teigiama, kad signalai, ko gero, buvo žemiškos kilmės ir tebuvo žmonių kurtos komunikacijos technikos gedimas.

Gaudant nežemiškos kilmės elektromagnetinius signalus neapsieita ir be komiškų nesusipratimų. Paaiškėjo, kad 2011 ir 2014 metais mokslininkų užfiksuoti įtartini elektromagnetiniai signalai atkeliavo iš... mikrobangų krosnelės, kurioje patys mokslininkai šildėsi savo pietus.

Vis dėlto Z. Tongjie teigia, kad jo komanda žada dar kartą atlikti naujausių užfiksuotų signalų tyrimus ir išsiaiškinti, ar tai nebuvo technologinis trikdis ir surinkti kuo daugiau informacijos.

„Mes tikimės, kad FAST teleskopas bus pirmasis, kuris atras ir patvirtins, kad nežemiškos kilmės civilizacijos egzistuoja“, – jau ištrintoje publikacijoje teigė Z. Tongjie.

Tačiau mokslininkus vis dar glumina taip vadinamas Fermi paradoksas ir jo legendinis klausimas apie nežemiškas civilizacijas: „Kur jie visi yra?“

Fermi paradoksas – prieštaravimas tarp apskaičiuotų didelių nežemiškų civilizacijų egzistavimo tikimybių ir kontakto su jais ar jų egzistavimo įrodymų nebuvimo. Šį paradoksą 1950 m. neformalioje diskusijoje suformulavo fizikas Enrico Fermi ir detaliau 1975 m. išnagrinėjo Michael H. Hart, todėl kartais tai vadinama Fermi-Hart paradoksu. Kitas glaudžiai susijęs klausimas yra vadinamas didžiąja tyla: „Net jei keliavimas tarp žvaigždžių yra pernelyg sudėtingas, kad juo kas nors užsiiminėtų, bet civilizacija yra dažnas reiškinys, kodėl mes nesugauname jų radijo signalų?“

Apskaičiuota, kad Paukščių Take yra 100–400 milijardų žvaigždžių, o regimoje visatoje – 70 sekstilijonų. Didelis visatos amžius (apie 13,7 milijardo metų) ir milžiniškas žvaigždžių skaičius, atrodo, turėtų reikšti, kad net jei civilizacijos išsivystymo tikimybė yra ir labai maža, vien Paukščių Take jų turėtų būti daugybė. Bet jei Paukščių Tako galaktikoje gyvena daugybė pažangių civilizacijų, kodėl mes nepastebėjome jokių nežemiškų kosminių laivų arba zondų?

Juk atrodo, kad išsivysčiusios civilizacijos, siekdamos naujų resursų, turėtų kolonizuoti savo ir aplinkines žvaigždžių sistemas ar net visą galaktiką. Iškyla klausimas, kodėl visata dar nėra kolonizuota? Jei to daryti dėl kokių nors priežasčių neapsimoka arba neįmanoma, visatos tyrinėjimas vis tiek yra įmanomas. Bet kol kas nėra rasta jokių nei tyrinėjimo, nei kolonizavimo ženklų. Tą galbūt galima paaiškinti dideliais atstumais, kurie skiria kosminius objektus ir galimu tokių kelionių brangumu. Bet tokiu atveju išlieka klausimas, kodėl mes nematome jokių nežemiškų civilizacijų ženklų?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją