Teigiama, kad avių banda šitaip ratus suka jau daugiau nei 10 dienų, o tai labai išgąsdino ūkio savininkus.


Interneto platybėse komentatoriai teigė, kad tai galėtų būti listeriozė. Šią ligą sukelia dirvožemio bakterijos, kurios gali pažeisti vieną gyvulio smegenų pusę ir todėl gyvulys pasvyra. Tačiau sunku patikėti, kad tokia banda susirgusių avių vaikščiotų it susitarusios.

Vidinėje Mongolijoje esančiame ūkyje avys diena iš dienos sukasi ratu. PDChina/Twitter nuotr.

„Kai tik pažvelgiau į tai, pagalvojau: niekada nesu mačiusi, kad avys šitaip elgtųsi“, – Autralijos televizijai ABC pasakojo Naujosios Anglijos universiteto Armidale gyvulininkystės ekspertė Emma Doyle. – Tai atrodo šiek tiek įtartina. Atrodo, kad jie kažką pastatė viduryje to rato, kad gyvuliai neperžengtr ribos ir neitų į vidurį“.

Anglijos Hartpury universiteto žemės ūkio mokslininkas Mattas Bellas teigė, kad tai nebūtinai yra kažkokia apgaulė. Jis aiškino, kad ilgą laiką uždarytos aptvare avys gali pasiekti tam tikrą emocinę būseną ir pradėti vaikščioti ratu.

Tai dažnas simptomas, pastebimas nelaisvėje laikomiems laukiniams gyvūnams, ypač – liūtams, tigrams, taip pat gali būti ir aptvaruose laikomiems šunims, kitiems gyvūnams. Jis vadinamas zoochoze ir iššaukia pasikartojantį elgesį, kuris neturi jokio tikslo. Pasitaiko ir tokių atvejų, kai vienas bandos gyvūnas pradeda šitaip elgtis, juo ima sekti ir kiti.

Vidinėje Mongolijoje esančiame ūkyje avys diena iš dienos sukasi ratu. PDChina/Twitter nuotr.

„Tokios yra avys – jos yra bandos gyvūnai, jos susispiečia į bandą arba prisijungia prie savo bandos draugų“, – aiškino M. Bell.

Vis dėlto, Vidinėje Mongolijoje ratu besisukančiai avių bandai kol kas jokio paaiškinimo nėra – „didžioji avių paslaptis“ liekia neišspręsta.

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)