Andrew Vaughanas, šio tyrimo autorius, su kolegomis jau anksčiau tyrinėjo gripo plaučiams daromą žalą. Ankstesni tyrimai parodė, kad po sunkių gripo infekcijų plaučiuose lieka pažeidimų, kurie ateityje gali kelti didesnių problemų. Trumpai tariant, plaučiai tampa pažeidžiamesni traumoms, infekcijoms ir kitoms ligoms. Vienas iš šių pažeidimų simptomų – žemesnis nei įprasta deguonies kiekis kraujyje. Mokslininkai nusprendė surasti būdų šiuos pažeidimus išgydyti kiek įmanoma paprasčiau ir efektyviau. Pasirodo, alveolių ląstelių persodinimas yra geriausias dabar prieinamas metodas.

Antrojo tipo alveolių ląstelės, trumpai žymimos AT2, yra pažeidžiamos po sunkių gripo infekcijų, tačiau dar svarbiau yra tai, kad jos užtikrina optimalų plaučių gijimą. Mokslininkai tyrimui pasitelkė peles. Iš sveikų pelių jie paėmė AT2 mėginius ir leido juos įkvėpti gyvūnams su pažeistais plaučiais. Iš tikrųjų, mokslininkų idėja yra dar įdomesnė.

Tyrimo autoriai teigia, kad pasigirdus naujos gripo epidemijos prognozėms, būtų galima paimti sveikų žmonių AT2 mėginius, juos užauginti, o tiems patiems žmonėms susirgus, ląsteles persodinti pačiu paprasčiausiu būdų – įkvepiant.

AT2 ląstelės yra labai svarbios. Nors jos nėra kamieninės, jos kartais prisiima panašų vaidmenį. Visų pirma, jos yra atsakingos už skysčių apytaką alveolėse. Jos taip pat skatina AT1 formavimąsi, o šios ląstelės yra atsakingos už dujų apytaką įkvepiamame-iškvepiamame ore.

Persodinus AT2 ląsteles iš sveikų pelių nesveikoms buvo pastebėta pagyvėjusi plaučių ląstelių regeneracija – vienas svarbiausių gyvybinių organų ėmė gyti. Tačiau ši sėkmė pasiekta ne iš karto. Iš pradžių mokslininkai bandė kitą metodą – paimtas AT2 ląsteles augino laboratorijoje, o jas persodino tik praėjus 11 dienų po pelių užkrėtimo gripų. Pastarasis metodas nesuveikė ir dabar mokslininkai žino, kad ląsteles reikia persodinti kiek įmanoma anksčiau.

AT2 transplantaciją gavusios pelės gijo greičiau – jų alveolėse buvo daugiau naujų AT1 ląstelių, pagerėjo deguonies koncentracijos kraujyje rodikliai. Ir šie rezultatai buvo pastebėti nepriklausomai nuo to, kad tik pora tūkstančių iš milijono persodintų AT2 ląstelių prigijo.

Mokslininkai iš karto pamanė, kad tai galima gydyti ir kitus plaučių pažeidimus. Jie persodino AT2 ląsteles į dar tris pelių modelius, sergančius bakteriniu plaučių uždegimu, turinčius chemoterapijos ar net rūgšties pažeistus plaučius. Vaughanas neslėpė nuostabos – „Mūsų nuostabai, metodas suveikė dviem iš trijų atvejų“. AT2 transplantacijos palengvino gijimą po rūgšties garų įkvėpimo ir chemoterapijos padarytos žalos, bet neturėjo teigiamo poveikio bakterinės infekcijos pažeistiems plaučiams.