Beveik 62 gramus sveriantis lobis, rastas atliekant tyrimus Nemuno ir Neries upių santakoje statomų Krepšinio namų vietoje, atiduotas į Kauno miesto muziejaus rankas.

„Vytauto denarai kaldinti iki Vytauto mirties – 1430 metų, o Prahos grašiai kaldinti Čekijos karaliaus Vaclovo IV valdymo metais (1378–1419). Iš viso rasti 52 Vytauto Didžiojo denarai bei 19 Prahos grašių. Numizmatai Prahos grašius prilygina dabartiniams Amerikos doleriams – Prahos grašiais atsiskaityti buvo galima didžiojoje dalyje Europos“, – teigia tyrimų vadovas, archeologas Algirdas Žalnierius.

Tai ankstyviausiai datuojamas pastaruoju metu Kaune aptiktas lobis. Pernai rekonstruojant Laisvės alėją aptikta 350 puodynėje užkastų Žygimanto Augusto XVI amžiaus laikų monetų.

Spėjama, kad iš Prahos grašių buvo kaldinami Vytauto denarai. Kauno santakoje rasti grašiai vėlyvi – lengvesni ir ne tokio gryno sidabro kaip ankstesni jų pirmtakai.

Lobį rado archeologams padedančio Metalo ieškiklių naudotojų klubo narys Jevgenijus Laursas.

Kauno miesto muziejus jau rengiasi naujus eksponatus pristatyti visuomenei.

„Tai pirmasis tokios vertės lobis, atkeliavęs į muziejaus fondus. Mūsų pareiga ne tik užtikrinti tinkamas saugojimo sąlygas, kad lobis išliktų nepakitusios būklės, bet ir garantuoti šios muziejinės vertybės prieinamumą visuomenei. Šiuo metu vykdomi lobio skaitmeninimo darbai ir netrukus parengta informacija bus visiems prieinama LIMIS sistemoje. Be abejo, ateityje, lobis bus eksponuojamas ir muziejaus ekspozicinėse erdvėse“, – teigia Kauno miesto muziejaus vyriausioji fondų saugotoja Jurgita Adomaitienė.