Išgelbėsiantis šalį pasiūlymas

63-ejų metų išradėjas Augustinas Markevičius ilgai įtikinėjo “Kauno dieną”, kad vanduo dega. Įsitikinti neįtikimu faktu pensininkas siūlė užsukti pas jo kaimyną, kurio name sėkmingai veikia sukonstruotas šildymo katilas.

“Jeigu netikite, atvažiuokite ir patys įsitikinsite, - sakė A.Markevičius. - Vanduo gali tapti išsigelbėjimu Lietuvai, kai bus uždaryta Ignalinos AE”.

Būtent vandenį A.Markevičius siūlo naudoti kaip kurą šalies elektrinėms. “Tiesiog reikia pastatyti krosnį, kuri kainuos netgi pigiau nei branduolinis reaktorius”, - mano A.Markevičius. Jis tikino, jog atvykę į 62-ejų metų Juozo Voronavičiaus namus pamatysime tai, kas griauna nusistovėjusius mokslo kanonus. Čia pastatytas katilas neteršia aplinkos ir yra kūrenamas vandeniu.

Mokslo bendruomenė liko abejinga

“Ar namą apšildo jūsų sukonstruotas katilas?” - paklausėme J.Voronavičiaus. “Tuoj viską pamatysite”, - atsakė senoliai, bet pirma jie skubėjo papasakoti apie mokslininkų abejingumą ringaudiškių išradimui. A.Markevičius kreipėsi į Lietuvos mokslų akademiją (LMA), bet ji liko abejinga siūlymui Lietuvoje sukurti milžinišką krosnį, kurioje vyktų termobranduolinė reakcija. Panaši krosnis, pasak išradėjo, jau statoma Rusijoje.

Švietimo ir mokslo ministerijos atsiųstame atsakyme A.Markevičiui teigiama, kad LMA pasigedo išradėjo teiginių pagrindimo mokslo bendruomenėje pripažintais būdais, o dalį teiginių laiko net klaidingais.

“Esu pasirengęs apginti visus savo teiginius viešame svarstyme”, - sako A.Markevičius.

LMA nepavyko rasti mokslininkų, kurie būtų bent girdėję apie ringaudiškio projektą.

“Išradėjai į LMA kreipiasi gana dažnai, - tikina akademijos Technikos mokslų skyriaus mokslinis sekretorius Bronius Jaskelevičius. - Pasitaiko ir tokių, kurie dėl mūsų “abejingumo” kreipiasi net į prokuratūrą”.

Vanduo skatina degimą

Pasak A.Markevičiaus, pasaulyje pagamintuose katiluose šlapia mediena nedega. Tuo tarpu J.Voronavičiaus namo rūsyje, kuriame specialus katilas buvo suvirintas per savaitę, dega drožlės, kuriose yra ne mažiau kaip 50 proc. vandens.

Jei drožlės sausos, ant jų senoliai užpila kibirą vandens. Drėgnos drožlės pilamos į katilą per specialią angą. Maždaug 1,80 m aukščio katilo konstrukciją senoliai atsisakė paaiškinti, nenorėdami išduoti išradimo paslapties.

Jie sakė, kad drėgnoms drožlėms uždegti katilą reikia įkaitinti iki maždaug 1000 laipsnių karščio. Tam naudojamos sausos malkos. “Pats vanduo nedega, bet skatina degimą, - teigia A.Markevičius. - Šildymui prireikia ne tik mažiau malkų, bet katilas pagamina ir daugiau šilumos”.

Būtina atlikti tyrimus

“Degimo metu vanduo krosnyje suskyla į deguonį ir vandenilį, - aiškino J.Voronavičius. - Pasižiūrėkite, vandenilis dega mėlyna ugnimi”. Tuo senoliai ir baigė aiškinti neįprasto degimo procesą.

“Išradimo neužpatentavome, nes tam neturime pinigų”, - sakė A.Markevičius.

Katilas, pasak senolių, buvo modifikuojamas jau keturis kartus. Kai meistrai jį modernizuos penktą kartą, kūrenimas bus visiškai automatizuotas.

Lietuvos energetikos instituto Medžiagų tyrimų ir bandymų laboratorijos vadovas Darius Milčius sako, jog nepamačius krosnies konstrukcijos bei neatlikus tyrimų būtų nekorektiška kažką komentuoti. “Yra tik vienas klausimas, ar katile išgaunamas vandenilis, ar jame tiesiog smilksta drožlės”, - sakė D.Milčius.

Kreipėsi ir į Jungtines Tautas

Dėl Žemės ekosistemos apsaugojimo A.Markevičius atvirai kreipėsi ne tik į Lietuvos Prezidentą ir Vyriausybę, bet ir į užsienio valstybių ambasadas, Jungtinių Tautų organizaciją.

“Naftos ir dujų atsargų turime tik 30 metų. Akmens anglis energetikai yra brangi ir ekologiškai kenksminga, - teigia A.Markevičius. - Iki 2015 m. du kartus energijos gamybą padidins besivystančios valstybės: Indija, Kinija, Meksika. Tai neišvengiamai pažeis trapią ekologinę pusiausvyrą ir priartins civilizacijos susinaikinimą”.

A.Markevičius siūlo energiją gaminti vandeniu. “Rusų akademikas D.Bazijevas apskaičiavo, kad 1 kub. metre vandens yra 2x109 džaulių paslėptos energijos, kurios užtektų 10 dienų sustabdžius visas Žemės elektros stotis”, - teigia išradėjas.

Planetai išgelbėti A.Markevičius siūlo pirmiausia pakeisti žmonių mąstymą, puoselėti sveiką gyvenseną, o pagrindiniu energijos šaltiniu, jo įsitikinimu, turi tapti vanduo.