Norėdami sukurti saugią ir efektyvią terapiją, galinčią gražinti kaulams formą ir patvarumą, J.Hollingerio vadovaujama mokslininkų grupė sukūrė naują kaulų auginimo būdą įterpiant į kūną geną, skatinantį kaulo augimą.

Mokslininkas pasakojo, kad NTF genas į organizmą sušvirkščiamas kartu su sintetiniu vandens pagrindu sukurtu geliu, pagamintu iš hialuroninės rūgšties polimero. Šis mišinys nėra imunogeninis, todėl imuninė sistema jo negali atmesti.

Pirmieji neklinikiniai bandymai buvo atliekami su žandikauliais. Pasak JAV transporto ministerijos pareigūnų, dešimtadalyje kelių eismo įvykių nukenčia žandikauliai ir plokštieji veido kaulai, todėl J.Hollingeris visų pirma atkreipė dėmesį į šių kaulų atstatymo galimybes.

Chirurgų galimybės nuolat didėja, todėl paskutiniu metu vietoj sutrupintų veido kaulų buvo transplantuodami kiti to paties paciento arba gyvūnų kaulai. Bet žmogaus organizmo imuninė sistema turi polinkį atmesti visa tai, kas nėra sava. J.Hollingerio sintetinis gydymo būdas pašalins transplanto atmetimo tikimybę.

Be veido kaulų atstatymo J.Hollingerio grupė planuoja panaudoti naują kaulų regeneravimo metodą gydant osteoporozinius lūžius, stuburo, dubens kaulus ir netgi šlaunikaulį.

J.Hollingeris pasakojo, kad po kraujo būtent kaulai yra dažniausiai keičiamas ar persodinamas audinys. Dabartinai kaulų persodinimo metodai yra labai toli nuo tobulybės, todėl jo mokslininkų grupė tikisi pateikti chirurgams daug geresnių gydymo būdų. O jų sukurtas gelis yra tik vienas iš pavyzdžių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją