Šį įvykį iš savo galinio kiemo Floridoje nufilmavo amerikietis Jackas Mossas. Vaizdo įraše matyti, kaip erdvėlaiviui kylant iš raketos pasipila balti dūmai. J. Mossą galima išgirsti sakant: „Tai kažkokia problema. Neatrodo, kad viskas gerai“.

1986 metais pakilęs „Challenger“ subyrėjo per 73 pirmąsias skrydžio sekundes. Žuvo visi 7 erdvėlaivio įgulos nariai, rašo telegraph.co.uk.

Juo skrido ir amerikietė mokytoja Christa McAuliffe, atrinkta iš 11 tūkst. kandidatų ir turėjusi tapti pirmąja mokytoja kosmose.

Manoma, kad tai vienintelis egzistuojantis mėgėjiškas įrašas, užfiksavęs baisiausią kosminę nelaimę, nutikusią tuomet, kai dar nebuvo filmuojančiųjų mobiliųjų telefonų, retas turėjo ir portatyvinę vaizdo kamerą.

J. Mossas kamerą buvo ką tik įsigijęs ir ją bandė savo namo sode Winter Gardens, už 130 kilometrų nuo Kanaveralo kyšulio.

Prieš pat mirtį, J. Mossas nusprendė juostą atiduoti Kosmoso tyrimo archyvui Luisvilyje, Kentukio valstijoje.

Archyvo vadovas Marcas Wesselsas teigė: „Tai visiškai kitas kampas, nei turimi tos dienos „Challenger“ skrydžio vaizdai ir nuotraukos. Iki šiol nieko panašaus neteko matyti. Mano sumanymas – tai paviešinti. Jackas įrašą padovanojo, kad žmonės galėtų daugiau sužinoti apie kosmosą“.