Chemija

Šviesos diodo išradėjai Chingas W. Tangas ir Stevenas Van Slyke'as. Jų išradimas naudojamas gaminant televizorius, išmaniuosius telefonus, planšetinius kompiuterius, skaitmeninius fotoaparatus.

Funkcinių mezoporinių medžiagų kūrėjai Charlesas T. Kresge, Ryongas Ryoo, Galenas D. Stucky. Jų atradimas – nanomedžiagos su tokiomis poromis, kurios sukuria milžinišką vidinį paviršiaus plotą, naudingą vaistų kompleksų pernašai, tinka biologinių jutiklių gamybai ir kitoms biotechnologinėms reikmėms.

Už grįžtamojo pridėjimo-fragmentavimo grandinės pernašos polimerizacijos proceso sukūrimą – Graeme Moadas, Ezio Rizzardo, Sanas H. Thangas. Šie mokslininkai susintetino polimerus su tiksliai apibrėžtomis cheminėmis savybėmis, skirtas klijams, kosmetikai, hidrauliniams skysčiams, vaistų pernašai ir biotechnologijoms.

Fizika

Už nanolaidinės fotonikos vystumą ir pirmojo nanolaidinio lazerio sukūrimą – Peidongas Yangas. Dar viena nanolaidelių pritaikymo sritis – Saulės energijos surinkimas.

Už pažangius feroelektrinės atminties įrenginių ir multiferoinių medžiagų tyrimus - Yoshinori Tokura, Ramamoorthy Rameshas, Jamesas F. Scottas. Šiem mokslininkams turėtume padėkoti už smarkiai išaugusią atminties saugyklų, naudojamų kompiuteriuose ir kituose elektroniniuose įrenginiuose talpą bei sumažėjusį energijos suvartojimą.

Už Hallo kvantinio efekto bei topologinių izoliatorių teorinius bei eksperimentinius tyrimus – Charlesas L. Kane'as, Laurensas W. Molenkampas, Shouchengas Zhangas. Esminis jų tyrimo rezultatas – kur kas greičiau veikiantys kompiuteriai.

Medicina

Už didelio masto kopijų kiekių genetinių variacijų atradimą ir jų sąsajų su specifinėmis ligomis nustatymą - Michaelas H. Wigleris, Charlesas Lee, Stephenas W. Schereris. Jų sukurtos žinios yra naudingos diagnozuojant ir gydant kai kurias ligas.

Už fundamentalius atradimus, susijusius su eukariotų transkripcija ir genų reguliacija - Jamesas E. Darnellis, Jr., Robertas G. Roederis, Robertas Tjianas. Šių mokslininkų atradimai gali patobulinti diabeto ir kitų ligų gydymą.

Už skausmo jutimo molekulinių mechanizmų išaiškinimą – Davidas Juliusas. Jo darbai pagerino skausmo valdymo galimybes.

Ekonomika

Už indėlį į Schumpeterio augimo teorijos vystymą - Philippe'as M. Aghionas, Peteris W. Howittas. Jie aprašė, kaip inovacijos ir permainos nuolat keičia ekonominę ir verslo aplinką, taip suteikiant pirmenybę sugebantiems geriausiai prisitaikyti prie naujų sąlygų.

Už pažangą verslumo tyrimuose - Williamas J. Baumolis, Israelis M. Kirzneris

Už inovatyvius ekonominės sociologijos tyrimus - Markas S. Granovetteris. Ji išaiškino, jog ekonominis aktyvumas yra „užkoduotas“ socialiniuose ryšiuose ir socialiniuose tinkluose bei atveria galimybes sudėtingoms ekonominėms sąveikoms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)