Ola visai netikėtai aptikta balandį, rašoma businessinsider.com. Pirminei radinio „Wells Gray“ provincijos parke apžiūrai mokslininkai pirmą kartą vyko rugsėjį. Anot akademikų, žemės darinys pastebėtas šiaurinėje parko teritorijoje, tačiau tyrinėtojų komanda tikslių radinio koordinačių nepateikia, teigia „Canadian Geographic“.

Archeologijos žinomas Johnas Pollackas, priklausantis tyrinėtojų komandai, „Canadian Geographic“ sakė, kad olos kiaurymė ties įėjimu yra vidutiniškai 100 metrų ilgio ir 60 metrų pločio. Žemyn pažvelgęs žmogus gali matyti maždaug 182 metrų gylį.

J. Pollackas, savo akimis matęs didžiausių mūsų planetos olų, tvirtina, kad šis naujausias atradimas, lyginant su kitomis kitose šalyse, „tikrai įspūdingo dydžio“.

„182 gylio olos taip paprastai neprasprūsta pro akis – tokių dalykų nebūna. Ji primena savotišką šachtą, ji labai gili, o dugne kaupiasi vanduo. Ir ji atvira. Nieko panašaus Kanadoje nesame aptikę“, – teigia mokslininkas.

Rugsėjį vykusios ekspedicijos metu J. Pollakas olos tyrinėjimams buvo pasitelkęs lazerinius prietaisus. Geologė Catherine Hickson ištyrė vietovės geologinę padėtį. Olų ir urvų tyrinėtojas Lee Hollisas pabandė ją apžiūrėti iš vidaus.

„Tai kol kas didžiausia ir įspūdingiausia tokia skylė žemėje, kokią tik teko pamatyti. Kiek pavyko išsiaiškinti kiek nusileidus į jos vidų, panašu, kad ji neplanuoja užsiverti“, – teigia daugiau nei 30 metų olas ir urvus visame pasaulyje tyrinėjantis L. Hollisas.

J. Pollako teigimu, ola tokia gili, jos greičiausiai prieš tai jos netyrinėjo joks žmogus. Norint nusileisti į jos dugną, reikia labai ilgų lynų, o visi panašūs tyrinėjimai jau 50 metų detaliai dokumentuojami.

Galimas dalykas, kad apie šios įspūdingos olos egzistavimą nežinojo ir vietiniai. C. Hickson „Global News“ sakė, jog ola seniau kone visą laiką buvo užklota sniego, jos kontūrai galėjo pradėti ryškėti laikotarpiu prieš maždaug 20 ir 50 metų.

Tikslus olos dydis ir gylis dar nenustatytas, tačiau J. Pollackas teigia, kad mokslininkai šiuo metu aktyviai bendradarbiauja su Britų Kolumbijos parkų direkcija dėl galimo mokslinio tyrimo 2020 metais.

Viktorijos universiteto olų tyrinėtojų klubo vadovas Tristanas Crosby „Global News“ sakė, kad radinys labai pradžiugino „olų tyrinėjimo entuziastus“.

„Šiais laikais aptikti tokį nuostabų gamtos stebuklą, kurio dar niekas netyrinėjo ir net apie jį nežinojo, tiesiog fantastiška. Mes labai nekantraujame imtis darbo“, – sako T. Crosby.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)