Egzistuoja daug gyvenimo būdo pokyčių, siejamų su geresne protine veikla senstant. Visų pirma, žinoma, protą reikia mankštinti – juk nenaudojami raumenys nyksta. Antra, reikia palaikyti aukštą fizinį aktyvumą. Trečia, reikia sveikai maitintis. Tik kaip?

Edinburgo universiteto mokslininkai ištyrė daugiau nei 500 žmonių, kurių amžius buvo 79 metai ir kurie neturėjo demencijos simptomų. Mokslininkai atkreipė dėmesį į jų mąstymo įgūdžius, problemų sprendimą, minties greitį, atmintį. Kiek daugiau nei 350 tyrimo dalyvių smegenys dar buvo nuskenuotos magnetinio rezonanso aparatais. Tada mokslininkai dar paklausinėjo apie jų mitybos įpročius.

Paaiškėjo, kad tie tyrimo dalyviai, kurie laikėsi Viduržemio jūros stiliaus dietos pasižymėjo stipriausiomis protinėmis galimybėmis. Šis rezultatas išliko faktu net kai mokslininkai atkreipė dėmesį į kitus dalyvių įpročius, įskaitant rūkymą ir fizinį aktyvumą – ryšys tarp Viduržemio jūros dietos ir proto aštrumo iš tikrųjų egzistuoja. Mokslininkai pabandė išskirti ir produktus, kurie, atrodo, yra labiausiai susiję su šiuo efektu – žmogaus protui labiausiai padeda žaliosios lapinės daržovės.

Viduržemio jūros dieta įprastai apibūdinama kaip turinti daug įvairių daržovių, vaisių, alyvuogių aliejaus ir nedaug raudonos mėsos. Gera žinia ta, kad Viduržemio jūros regionas garsėja ne tik sveiku, bet ir skaniu bei labai įvairiu maistu. Be to, ankstesni tyrimai rodo, kad Viduržemio jūros regiono mityba padeda žmonėms gyventi ilgiau.

Tiesa, tirdami smegenų struktūrą mokslininkai nepastebėjo didelių skirtumų tarp tų, kurie valgė tokį maistą, ir tų, kurių mityba buvo kitokia. Mokslininkai mano, kad sveika Viduržemio jūros dieta kardinaliai nepakeičia smegenų struktūros, bet tiesiog padeda palaikyti sveiką viso organizmo būklę.

Su tyrimu susipažinti galite ČIA.