Tiesą sakant, tai tik senas geras fizikinis bandymas. Reiškinys, kurio dėka visa tai įmanoma, vadinamas sukimo momento sukelta precesija (dar žinoma kaip giroskopo precesija). Jos dėka, besisukančio objekto (pvz. giroskopo dalies) ašis, dėl aplink ją susikuriančios jėgos pasiskirstymo, ima „svirduliuoti“.

Šį procesą galima aiškiai pamatyti sukamojo žaislo (vilkelio) viršuje, bei kituose besisukančiuose objektuose. Jų atramos tašką, veikiant dviem lygioms, bet priešingoms jėgoms, susidaro sukimo momentas. Jei ašies sukimo greitis ir momento dydis yra pastovūs, ji brėžia erdvėje apskritą kūginį paviršių. Esant pastoviam nutacijos kampui, jo sukimosi ašies kryptis nesmarkiai kinta.

Dėl šių savybių, iš pirmo žvilgsnio sunkų daiktą galima lengvai pakelti viena ranka, kaip tai ir padarė Sidnėjaus universiteto fizikos daktaras Derekas Mulleris, „Youtube“ svetainėje kuriantis videotinklaraštį „Veritasium“.

Vis dėlto, tai dar nereiškia, kad strypo svoris yra lengvesnis. Tuo galima įsitikinti vaizdo įraše, kuriame eksperimento autorius viską pakartoja stovėdamas ant svarstyklių. Deja ir čia nerasite jokių magijos elementų – visa tai elementari fizika.