Smegenys atlieka begalę gyvybiškai svarbių funkcijų ir kiekviena jų sritis turi būti išnaudojama maksimaliai. Visgi traumos ar įvairios ligos gali sutrikdyti smegenų veiklą ir tuomet nepamainoma yra neuropsichologų pagalba. Psichiatrės prof. Liudos Šinkariovos teigimu, neuropsichologiniai tyrimai yra svarbūs siekiant įvertinti pažeistas mąstymo bei motorines organizmo funkcijas ir sudaryti reablitacijos planą.

„Mokslo sriubos“ tinklalaidėje prof. L. Šinkariova pasakojo, kad smegenys yra plastiškos ir geba prisitaikyti po traumų ar kitų sveikatos sutrikdymų. Pastebėta, kad dalis pažeistų smegenų funkcijų gali atsistatyti formuojantis naujiems neuroniniams tinklams, taip bent kiek kompensuojant pažeistos smegenų srities praradimą.

Pavyzdziui, netekę regėjimo žmogus dažnai yra jautresni garsams, kvapams ar kitiems pojūčiams, nes smegenų centras atsakingas už regėjimą ima formuoti kitoms funkcijoms reikiamas neuronines jungtis. Pašnekovė pabrėžė, kad tokia reabilitacija yra ilga ir sudėtinga, reikalaujanti didelės kantrybės iš kiekvieno paciento.

Pokalbio su L. Šinkariova apie neuropsichologijos mokslus ir kaip po įvairių sutrikimų atsinaujina smegenys klausykite „Mokslo sriubos“ „Youtube“, „Spotify“ ir „Soundcloud“ platformose:

„Mokslo sriuba“ – tai ne pelno siekianti jaunų žmonių iniciatyva, kuriama bendradarbiaujant su Baltijos pažangių technologijų institutu.