Biogrįžtamasis ryšys yra tyrimais paremta technika, skirta asmeninio įsisąmoninimo ir savo kūno bei psichikos kontrolės didinimui. Esminė idėja: jei žmogui suteiksime atgalinį ryšį apie jo organizme vykstančius fiziologinius procesus, jie taps prieinami sąmoningai kontrolei.

Odos temperatūra yra vienas iš streso indikatorių: šaltos rankos parodo aukštą streso lygį, o šiltos – relaksaciją. Tokiu būdu, išmokę padidinti odos temperatūrą, išmokstame kontroliuoti stresą. Kiti kūno signalai taip pat gali parodyti veiksnius, kurie veikia sveikatą. Bet koks fiziologinis rodiklis, kuris gali būti stebimas, tinkamas biogrįžtamajam ryšiui. Dažniausiai naudojami: smegenų elektrinis aktyvumas, odos temperatūra, raumenų įtampa ar paviršinė elektromiografija, galvaninė odos reakcija ar elektodermalinis atsakas, kvėpavimas, širdies susitraukimų dažnis bei širdies susitraukimo dažnio kintamumas.

Relaksacijos mokymo metu ši informacija yra pateikiama žmogui kaip vizualus ar girdimas signalas kompiuterio monitoriuje. Paprašoma tą signalą pakeisti, paaiškinant, kad aukšti signalo parodymai reiškia stresą, o jų mažėjimas – atsipalaidavimą. Paprastai prieš biogrįžtamojo ryšio mokymus žmogui yra paaiškinami pagrindiniai atsipalaidavimo principai, o monitoriaus ekrane stebimi signalo pokyčiai leidžia žmogui suprasti, ar jo pastangos atsipalaiduoti tinkamos ir pakankamos. Mokymo tikslas - įgyti įgūdžių valdant kūno funkcijas, kurie galėtų būti panaudojami kasdieniniame gyvenime, atsipalaiduojant vos tik kilus stresui ir be biogrįžtamojo ryšio instrumento.

Yra daug relaksacijos technikų, kurios remiasi įvairiais principais. Pvz., autogeninė treniruotė, progresuojanti raumenų relaksacija ir kt. Visų šių technikų reikia mokytis, praktikuoti, formuoti įgūdžius. Nors biogrįžtamuoju ryšiu paremtos relaksacijos įsisavinimas nėra pats pigiausias, nes reikalinga speciali įranga, tačiau relaksacijų mokymai, panaudojant biogrįžtamojo ryšio aparatą, plačiai naudojami užsienyje, po truputį skinasi kelią ir Lietuvoje. Šią įrangą įsigyja terapinės klinikos, atliekami mokymai bei moksliniai tyrimai.

Biogrįžtamuoju ryšiu paremtos technikos naudojamos ne tik atsipalaidavimo mokymuose, bet ir įvairių sutrikimų, kurių etiologijoje svarbią vietą užima stresas, terapijoje. Pvz., raumenų įtampos grįžtamasis ryšys naudojamas įtampos tipo galvos skausmų, pirminės hipertenzijos terapijoje; temperatūros grįžtamasis ryšys naudojamas Reino ligos terapijoje; širdies susitraukimų dažnio atgalinis ryšys – esant nerimo sutrikimams ir kt.

Plačiau apie tai išgirsite Mokslo festivalio paskaitoje „Biogrįžtamasis ryšys: aš matau kas vyksta su mano kūnu“ 18 d. 15 val. VDU Socialinių mokslų fakulteto pirmo aukšto foje (Jonavos g. 66, Kaunas).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)