Vilniuje lapkričio 28-vykstančioje kosmoso konferencijoje SEMWO 2012 dalyvaujantis mokslininkas trumpai nupasakojo visą JPL laboratorijos istoriją nuo tų laikų, kai jos pagrindu tapo keli Kalifornijos technologijų universiteto studentai, kūrę reaktyvinius variklius raketoms. J. Žmuidzino atstovaujama laboratorija ypač didžiuojasi sėkmingu „Curiosity“ nusileidimu Marse ir jame sumontuotais JPL specialistų kurtais instrumentais. Ir galimybe įamžinti JPL pėdsaką Marse – tiesiogine prasme.

Visi marsaeigio ratai yra ne vientisi, o su angomis, kurios išpjaustinėtos taip, kad Marso paviršiuje paliktų pėdsaką, Morzes abėcėlėje reiškiantį JPL.

Tuo tarpu apie paskutinius „Curiosity“ atradimus, kurie pastarąją savaitę sukėlė daug triukšmo spaudoje, J. Žmuidzinas nebuvo nusiteikęs pasakoti išsamiai. „Esu tikras, girdėjote apie projektui vadovaujančio mokslininko Johno Grotzingerio pasisakymą, kad jis labai džiaugiasi „Curiosity“ ir kad zondas pateks į istorijos knygas. Visi pradėjo svarstyti, kad vajė, jie rado gyvybę Marse ar bent jau sudėtingų gyvybės molekulių, sudėtingų organinių molekulių... Na, būkite kantrūs. Bus įdomu ir žavinga, bet tai šiek tiek užtruks“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)