Tiesa, jie žūva nuo grobuonių, ligų; juos gaudo žvejai, bet jie nesensta. Net šimtametis jūrų ežys gali puikiausiai išgyventi dar metus ir palikti tiek pat palikuonių kaip ir dešimtmetis.

Iš pradžių mokslininkai manė, kad šių gyvūnų amžius siekia 10-15 metų, kol neišmatavo radioaktyvios anglies izotopo kiekio. Šis rodiklis įrodė, kad jūros ežio augimas yra tolygus nepriklausomai nuo aplinkos sąlygų pokyčių.

Pasak T. Eberto, jokių augimo šuolių jūros ežio augime nepastebėta. "Vadinasi, kuo didesnis ežys, tuo jis senesnis", - tvirtina jis. Britų Kolumbijos pakrantėje, tarp Vankuverio salos ir žemyno, pasitaiko rasti ir labai didelių egzempliorių - net 19 centimetrų skersmens; šiems turbūt jau du šimtai metų, gal net daugiau, spėja biologas.

Raudonieji jūrų ežiai (Strongylocentrotus franciscanus) minta dumbliais. Manyta, kad dėl to nyksta kai kurios jūrų ekosistemos. Aštuntąjį XX amžiaus dešimtmetį JAV ir Kanados žvejai, įsisąmoninę, kad Japonijoje jūros ežių lytiniai organai laikomi skanumynu, puolė juos masiškai gaudyti ir savo vandenyse.

Naujausius duomenis apie šiuos jūrų gyvūnus biologai iš Oregono universiteto bei Lawrence Livermore (Lorenso Livermoro) laboratorijos paskelbė JAV žvejybos biuletenio spalio numeryje.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją