Šiandien paskelbta renginių programa iš tiesų įvairi – nuo paskaitų, demonstracijų, kūrybinių dirbtuvių bei eksperimentų iki pabėgimo kambarių ir naktinių orientacinių žaidynių. Juos rengia pačių įvairiausių mokslo sričių atstovai – biologai, botanikai, fizikai, filosofai, istorikai, taip pat galima aptikti ir tarpdisciplininių tyrimų, kai istorinės hipotezės tikrinamos remiantis radariniais stebėjimais. Organizatoriai teigia, jog tokia renginių įvairove siekiama, kad lankytojai – tiek moksleiviai, šeimos, tiek kiti mokslo entuziastai – kuo artimiau susipažintų su mokslininkų ir tyrėjų kasdienybe ir paties mokslo įvairove.

Tyrėjų naktis

„Ne tik fizika, biologija ar chemija yra mokslas. Ne mažiau svarbius ir įdomius dalykus atranda ir istorijos, lingvistikos ar psichologijos mokslų tyrėjai. 2018 metų renginio metu Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto kieme nusidriekusios klausytojų eilės parodė išaugusį susidomėjimą socialiniais tyrimais, šiemet toliau skatiname mokslinių tyrimų įvairovės pažinimą“, – šių metų idėja dalinasi jubiliejinės „Tyrėjų nakties“ organizatorė Adelė Vaiginytė. Jos teigimu, laikus, kai reikėjo skatinti bei populiarinti išskirtinai tiksliųjų ar techninių mokslų tyrimus bei inovacijas keičia supratimas, jog pasaulis (taip pat ir mokslas) yra visapusiškas ir integruotas, ir moksliniai tyrimai šias tendencijas atspindi. Aukšto lygio socialiniai ar humanitariniai tyrimai yra ne mažiau svarbūs nei fiziniai ar neurobiologiniai, o dar svarbesnė yra jų dermė. Būtent todėl „Tyrėjų naktis 2019“ kvies pažinti skirtingų mokslo sričių tyrėjų darbą ir suprasti jį plačiau.

Tyrėjų naktis

Visą tyrėjų darbo įvairovę padės pristatyti platus partnerių ratas. Tarp daugiau nei 25 renginių organizatorių – visos Lietuvos aukštosios mokyklos, mokslinių tyrimų institutai, o taip pat ir technologinės įmonės. „Džiaugiamės, kad prie jau tradiciniais tapusių partnerių, tokių kaip Vilniaus Gedimino technikos universitetas, Vytauto Didžiojo universitetas ar „Thermo Fisher Scientific Baltics“, kasmet prisijungia ir naujų partnerių. Štai jau antrus metus su savo darbu supažindina Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba. Pastaraisiais metais itin aktyviai su tyrimais supažindina ir Vilniaus, Kauno, Šiaulių kolegijos. Į renginius kviečia ir Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Energetikos ir technikos muziejus, Lietuvos nacionalinis muziejus… Tai leidžia vis naujais aspektais suprasti, kokias plačias sritis apima tyrėjų veiklos“, – teigia ilgametė „Tyrėjų nakties“ renginių koordinatorė Sandra Kanopkaitė.

„Tyrėjų nakties“ renginių visą rugsėjo 27-osios dieną bus galima rasti didžiuosiuose Lietuvos miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, ne mažiau patrauklios veiklos vyks ir Pasvalyje bei Kauno rajone. Vakarą tradiciškai vainikuos cheminių eksperimentų šou Vilniaus gatvėse bei renginiai Kulionyse, Molėtų astronomijos observatorijoje.

Tyrėjų naktis

„Tyrėjų naktis“ – paskutinį rugsėjo penktadienį vykstantis renginys, kviečiantis pažinti mokslą ir inovacijas, o ypatingą dėmesį skiriantis tyrėjų darbui. 2005 m. inicijuotas Europos Komisijos, šiuo metu jis vyksta daugiau nei 370 Europos miestų ir sutraukia daugiau nei pusantro milijono lankytojų. Nuo pat pradžių šioje iniciatyvoje dalyvauja ir Lietuva.

Renginio programą rasite www.tyrejunaktis.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją