Be to, seisminių bangų plitimo per lūžio vietą savybės leidžia teigti, kad didžioji žemės drebėjimo energijos dalis atiteks pačiam Los Andželo centrui. Katastrofos nuostoliai gali būti didesni nei 150 mlrd. dolerių.

Atliktame darbe mokslininkai tyrė San Andreas lūžio savybes. Ties šiuo lūžiu yra keli itin stambūs JAV miestai. „San Andreas lūžis nusitęsęs iš šiaurės į pietus 1300 km, per visą Ramiojo vandenyno pakrantę. Šis lūžis nuo kranto linijos į žemyną įsiręžia maždaug per 150 kilometrų. Jis susidarė dėl nuolatinio Ramiojo vandenyno tektoninės plokštės judėjimo Šiaurės Amerikos plokštės atžvilgiu. Šios plokštes tartum skysta viena kitos šonu, o jūra kranto atžvilgiu į šiaurę juda 2-5 cm per metus greičiu“, - sakė Rusijos Tarptautinio žemės drebėjimų prognozės teorijos ir matematinės geofizikos instituto mokslinis bendradarbis Piotras Šabalkinas.

Informacija apie plokščių judėjimą renkama naudojant didelės sklaidos palydovines nuotraukas, o taip pat – pagal stacionarių GPS siųstuvų pasiskirstymą. Per keletą pastarųjų metų mokslininkai tyrė San Andreas lūžio elgesį. Paaiškėjo, kad plokščių judėjimas šiek tiek skiriasi nuo duomenų, gautų atlikus matematinius modeliavimus. Kai kuriose vietose skirtumai siekė 6-8 centimetrus. Tai įrodo tik viena: abi plokštės trukdo viena kitos judėjimo ir jų sąlyčio vietoje susidarė stiprūs įtempimai.

„Faktiškai miestas stovi ant sulėtinto veikimo minos. Kada nors ši mina išsiverš. Bet tai nėra pats nemaloniausias dalykas – visa esmė tame, kaip tai įvyks. Jau keletą metų mes analizavome lūžio geologines struktūras, o taip pat dirbome Tibete, kito žemės drebėjimo vietoje. Šios komandiruotės metu buvo gauta naujų duomenų apie žemės plutos judėjimo mechanizmus“, - pasakojo Kalifornijos universiteto San Diege mokslininkas Kimas Olsenas

2001 metais Tibeto kalnuose, Kunlun miestelio apylinkėse geologinių pokyčių pobūdis leido aptikti vadinamąsias superjudesių bangas, sklindančias žemės drebėjimų metu. Pasak Oksfordo universiteto profesorės Shamitos Das, tokios bangos kyla tuomet, kai seisminės bangos sklinda tiesiai ir netrikdomai, todėl vienodo galingumo skirtingų žemės drebėjimų pasekmės gali būti labai skirtingos.

Kalifornijos pakrantėje superjudesių bangos būtų labai būdingos, jų plitimo greitis būtų dukart didesnis nei manyta anksčiau ir siektų 6 km/s. Išanalizavus San Andreas lūžio savybes sudarytas smulkus virtualus bangų plitimo žemėlapis priklausomai nuo požeminių smūgių jėgos ir krypties. Gautos prognozės nieko nenudžiugino. „Jei požeminiai smūgiai bus nukreipti iš šiaurės į pietus, tai seisminės bangos savo kelyje sutiks nuosėdines Los Andželo priemiesčių uolienas, kurios visą požeminių smūgių energiją nukreips tiesiai į miesto centrą. Šiuo metu tikimybė, kad pietiniame lūžio segmente įvyks būtent toks žemės drebėjimas, yra 70 proc., o jo galingumas Richterio skalėje gali siekti 8 balus“, - pasakojo S.Das.

Jei reali įvykių eiga laikysis mokslininkų numatyto scenarijaus, tai didžioji miesto dalis gali būti sunaikinta, po namų ir dangoraižių nuolaužomis žus apie 40 tūkst. žmonių, o bendri šios nelaimės nuostoliai bus didesni nei 150 mlrd. dolerių – tai bus pati didžiausia katastrofa per visą žmonijos gyvavimo istoriją. „Be žymiojo San Andreas lūžio Kalifornijos pakrantėje yra dar keletas jam lygiagrečių lūžių, atsiradusių dėl tos pačios priežasties. Juose vidinis įtempimas yra netgi didesnis nei San Andreas, ir šios struktūros taip pat gali sukelti aktyvius tektoninius judesius“, - pasakojo Rusijos Žemės fizikos instituto mokslininkas Aleksejus Zavialovas.

Kalifornijos universiteto mokslininkų vertinimu, geologinis šios srities aktyvumas yra didžiausias per visą stebėjimų laikotarpį. Ilgalaikėje perspektyvoje įvykiai vystysis apokaliptiniu scenarijumi. Vietovė jau dabar neatpažįstamai kinta. Pakrantės rajonuose, tokiuose, kaip 160 km į šiaurę nuo Los Andželo esančiame Carizzo, aiškiai matomas gigantiškas žemės įtrūkimas. Šiose vietovėse tekančios upės jau ne kartą keitė savo vagas. Kartais būdavo fiksuojamas net 120 metrų vagos poslinkis. Dėl to Ramiojo vandenyno plokštės pakraštys nugrims po vandeniu, o ta pakrantės dalis, kurioje stovi Los Andželas, atskils nuo žemyno ir taps sala – taip atsitiks per šimtus tūkstančių metų.

Tuo tarpu amerikiečiai ieško būdų minimizuoti šio galimo žemės drebėjimo pasekmes. San Andreas rajone jau sumontuotas 250 GPS imtuvų tinklas, sekantis net minimalius žemės plutos judesius. Ši technologija suteiks galimybę pastebėti pačią Žemės drebėjimo pradžią likus kelioms sekundėms iki stipriųjų smūgių pradžios. Šis minimalus laiko laimėjimas suteiks galimybę automatiškai nutraukti dujų tiekimą, pradėti stabdyti greituosius traukinius, perduoti signalą atominėms elektrinėms stabdyti reaktorius bei apie katastrofos pradžią paskelbti visuomenei.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją