Reineris Sprengelmeyeris iš Saint Andrews universiteto Škotijoje pastebėjo kai ką, ką patiria jauni tėvai visame pasaulyje: kai gimė jo duktė, moterys parodė daug didesnį susidomėjimą mažyle, nei vyrai. „Kai gimė mano duktė, pamačiau, kad moterys į kūdikį reaguoja visai kitaip, nei vyrai“, sakė R. Sprengelmeyeris. „Moterys daug labiau mėgsta žiūrėti į kūdikius, nei vyrai.“

Kartu su kolegomis jis nusprendė išsiaiškinti, kodėl taip yra. Jie surinko abiejų lyčių kūdikių veidų nuotraukas. Prieš tyrimą šie kūdikiai buvo įvertinti: kurie iš jų yra žavūs ir nelabai žavūs. Panaudoję kompiuterio programą, mokslininkai sukūrė vidutinišką žavaus ir nelabai žavaus kiekvienos lyties kūdikio atvaizdą.

Tuomet mokslininkai skaitmeniniu būdu šiek tiek pakeitė veidus nuotraukose ir gavo penkias kiekvieno kūdikio veido nuotraukas, kurios keitėsi nuo nelabai žavaus iki paties žaviausio.

Tyrimo dalyviams buvo parodytos to paties, tačiau skirtingai žavaus kūdikio veido nuotraukų poros.

Moterys, kurios yra tokio amžiaus, kuomet gali susilaukti vaikų (nuo 19 iki 51 metų) buvo keturis kartus pastabesnės, atpažindamos žavius kūdikius, nei bet kokio amžiaus vyrai ir vyresnio amžiaus (53 – 60 metų) moterys, kurios jau nebegali susilaukti vaikų, teigia R. Sprengelmeyeris.

Atlikdami panašius eksperimentus, mokslininkai tyrė maždaug vienodo amžiaus (maždaug 55-ių metų) moteris prieš ir po menopauzės bei jaunas moteris, vartojančias arba nevartojančias geriamų kontraceptinių priemonių, kurių sudėtyje yra progesteronas ir estrogenas.

Pasirodė, kad moterys po menopauzės nesugebėjo taip gerai pastebėti, kuris kūdikio veidas yra žaviausias. Be to, kontraceptines tabletes vartojančios moterys sugebėjo geriau pastebėti žavius kūdikius, nei jų nevartojančios.

„Šie atradimai aiškiai rodo, kad vaisingumą reguliuojantys hormonai koreguoja sugebėjimą pastebėti skirtumą tarp žavių ir nelabai žavių veidų“, teigia R. Sprengelmeyeris.

„Mes manome, kad jautrumas žaviems kūdikiams padeda motinai sutelkti dėmesį ties kūdikiu, kai jam to reikia“, – teigė R. Sprengelmeyeris LiveScience.com. „Vaikui augant yra normalu, kad jis po truputį praranda kūdikišką žavesį, todėl motina turi daugiau galimybių užsiimti kita veikla. Tačiau tai yra tik hipotezės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją