Komanda renginiui „FIRST Global Challenge“, kuris įvyks spalio 13-16 dienomis Ženevoje, ruošiasi nuo birželio mėnesio. Juliaus Augustaičio nuomone, tai bus ne tik išskirtinė galimybė komandai pademonstruoti savo kūrybiškumą ir programavimo įgūdžius, varžantis su robotikos entuziastais iš viso pasaulio, bet ir pristatyti Lietuvą visų pasaulio šalių atstovams.

Pasaulio robotikos varžybų Hiustone akimirka su varžybų teisėjais. Lituanica X archyvo nuotr.

„Lituanica X“ buvo sukurta grupelės mokinių 2017 metais. Šiuo metu komandą sudaro moksleiviai iš Vilnius jėzuitų gimnazijos, Vilniaus licėjaus, Vilniaus VGTU inžinierinio licėjaus, Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos ir Kauno KTU gimnazijos. Komanda gyvuoja kaip šeimų bendruomenė, atvira visiems motyvuotiems mokiniams.

su specialiu prizu už roboto dizainą po pasaulio robotikos varžybų Hiustone (iš kairės į dešinę - Kristupas Šilalė, Matas Čiuželis, Dainius Užusenis, Julius Augustaitis) Lituanica X archyvo nuotr.

Komanda yra pasiekusi jau ne vieną pergalę. Šių metų kovą ji tapo Lietuvos Lego robotikos lygos „FIRST Lego League“ čempione ir įgijo teisę atstovauti Lietuvą JAV įvykusiame pasaulio Lego robotikos čempionate. NASA „sostinėje“ Hiustone „Lituanica X“ irgi sublizgėjo – gavo specialų prizą už roboto dizainą.

Treniruočių akimirka (kairėje Matas Čiuželis, o dešinėje Julius Augustaitis). Lituanica X archyvo nuotr.

Po Šveicarijos renginio komanda dalyvaus First Tech Challenge (FTC) robotikos „Eurolygoje“. Jos centras Olandijoje, bet dalyvauja komandos iš visos Europos. Renginiai Olandijoje vyks 22-11-26 ir 23-01-28 dienomis.

Prie Lietuvos komandos palapinės per pasaulio robotikos varžybas Hiustone . Lituanica X archyvo nuotr.

„Visi daug kalba, kad robotika yra ateitis ir kad Lietuvai labai trūksta inžinierių, bet galimybės konstruoti robotus vyresniems mokiniams nesudaromos“, – apgailestauja Julius. – „Kai buvome Amerikoje, pavydu buvo matyti net 400 komandų varžybas, kuriose kovojo mega-robotai dydžiu tik perpus mažesni nei NASA marsaeigiai“.

Pasaulio robotikos varžybų Hiustone akimirka - pasiruošimas robotų kovoms. Lituanica X archyvo nuotr.

Tokiose komandose, kaip tikri startuoliai, dažnai darbuojasi net keturiasdešimt moksleivių. Įdomu, kad net 100 tokių moksleivių komandų varžosi Turkijos robotikos lygoje. Manoma, kad toks robotikos populiarumas Turkijoje prisidėjo prie vieno iš garsiausių šių laikų inžinerijos pasiekimų – Bayraktar dronų, atsiradimo. Tikime, kad kryptingai dirbdama, „Lituanica X“ irgi sukurs Lietuvą garsinančių inžinerinių projektų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją