Mokslininkų grupė perkėlė indukuotas pluripotenitnes kamienines (induced pluripotent stem, iPS) ląsteles į pelės kūną, kur jos išaugo į mažas, bet funkcionuojančias žmogaus kepenis, praneša dienraštis „Yomiuri Shimbun“.

Kamieninės ląstelės dažnai gaunamos iš embrionų, kurie po to tampa medicininėmis atliekomis, todėl daliai žmonių tokia praktika atrodo morališkai smerktina. Bet iPS ląsteles, kurios gali išsivystyti į bet kokius organizmo audinius, galima paimti ir iš suaugusiųjų.

Profesoriaus Hideki Taniguchi vadovaujama Jokohamos universiteto komanda pavertė žmogaus iPS ląsteles unipotentinėmis ląstelėmis, kurias įterpė į pelės galvą, kur audiniai geriau aprūpinami krauju.

Iš tų ląstelių išaugo 5 mm skersmens žmogaus kepenys, kurios galėjo gaminti žmogaus baltymus ir skaidyti vaistus.

Šis mokslo laimėjimas atveria kelią dirbtinių žmogaus organų kūrimui, kuris būtų itin reikšmingas ir pacientams, ir gydytojams, nuolat susiduriantiems su transplantavimui reikalingų organų stygiumi.

H.Taniguchi tyrimai gali būti „svarbus tiltas tarp fundamentaliųjų tyrimų ir klinikinio taikymo“, bet dar laukia įvairūs iššūkiai, kol juos bus galima taikyti medicininėje praktikoje, rašo minėtas laikraštis.

Dvi atskiros mokslininkų komandos, viena - iš Jungtinių Valstijų, o kita - iš Japonijos, iPS ląsteles atrado 2006 metais.